Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

Avui fa… 65 anys de la fi de la participació del règim franquista a la II Guerra Mundial

2 comentaris

El 17 de novembre de 1943, els vents de la guerra ja bufaven clarament contra l’Alemanya nazi. Franco, per les pressions dels aliats i sobretot per la necessitat imperiosa que tenia d’aconseguir el petroli nord-americà, va haver de fer tornar la División Azul.

Però no tots van tornar. Uns 2000 homes van continuar lluitant en terres russes: alguns eren voluntaris i d’altres no tant. Se’ls coneix amb el nom de la Legión Azul i avui fa 65 anys (15/16 de març de 1944) que van ser repatriats. Així es posava fi a la participació activa de l’Espanya franquista a la II Guerra Mundial.

division_azulD’altra banda, tampoc penseu que aquest episodi de la història va acabar aquí… Un nombre reduit d’homes va voler continuar la lluita però ja no ho van poder fer com a soldats espanyols, sino integrats a la Wehrmacht i les Waffen SS. Aquests espanyols van ajudar a sostenir el règim nazi fins a la darrera batalla als carrers de Berlín. També podríem afegir els mariners espanyols a l’armada alemanya o els aviadors de les Escuadrillas Azules,  però si voleu saber-ho tot, us recomanem a lectura del llibre  La División Azul: sangre española en Rusia 1941-1945 de Xavier Moreno Juliá.

Encara que en història mai està tot dit, en aquesta ocasió Xavier Moreno s’hi acosta força i com que, a més, es tracta d’un usuari de la nostra biblioteca doncs encara ens agrada més poder lligar aquest aniversari amb el seu magnífic llibre!

2 thoughts on “Avui fa… 65 anys de la fi de la participació del règim franquista a la II Guerra Mundial

  1. Xavier Moreno: excel·lent professor d’Història Contemporània (jo feia Batxillerat). D’aquells que d’alguna manera deixen empremta. Comprèn un excel·lent i exhaustiu treball de documentació que caldria tenir com a obra de referència pel que fa “La División Azul”.

    M'agrada

    • Gràcies pel teu comentari! Esperem que serveixi per animar encara més a aquelles persones interessades en la matèria a llegir el llibre del Xavier Moreno. Us recordem que a la Biblioteca del Pavelló tenim dos exemplars disponibles!

      M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.