Avui fa… 65 anys de la fi de la participació del règim franquista a la II Guerra Mundial

El 17 de novembre de 1943, els vents de la guerra ja bufaven clarament contra l’Alemanya nazi. Franco, per les pressions dels aliats i sobretot per la necessitat imperiosa que tenia d’aconseguir el petroli nord-americà, va haver de fer tornar la División Azul.

Però no tots van tornar. Uns 2000 homes van continuar lluitant en terres russes: alguns eren voluntaris i d’altres no tant. Se’ls coneix amb el nom de la Legión Azul i avui fa 65 anys (15/16 de març de 1944) que van ser repatriats. Així es posava fi a la participació activa de l’Espanya franquista a la II Guerra Mundial.

division_azulD’altra banda, tampoc penseu que aquest episodi de la història va acabar aquí… Un nombre reduit d’homes va voler continuar la lluita però ja no ho van poder fer com a soldats espanyols, sino integrats a la Wehrmacht i les Waffen SS. Aquests espanyols van ajudar a sostenir el règim nazi fins a la darrera batalla als carrers de Berlín. També podríem afegir els mariners espanyols a l’armada alemanya o els aviadors de les Escuadrillas Azules,  però si voleu saber-ho tot, us recomanem a lectura del llibre  La División Azul: sangre española en Rusia 1941-1945 de Xavier Moreno Juliá.

Encara que en història mai està tot dit, en aquesta ocasió Xavier Moreno s’hi acosta força i com que, a més, es tracta d’un usuari de la nostra biblioteca doncs encara ens agrada més poder lligar aquest aniversari amb el seu magnífic llibre!

Aquesta entrada s'ha publicat en Avui fa..., Els nostres usuaris publiquen i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Avui fa… 65 anys de la fi de la participació del règim franquista a la II Guerra Mundial

 1. Cleofé Hernández ha dit:

  Xavier Moreno: excel·lent professor d’Història Contemporània (jo feia Batxillerat). D’aquells que d’alguna manera deixen empremta. Comprèn un excel·lent i exhaustiu treball de documentació que caldria tenir com a obra de referència pel que fa “La División Azul”.

  M'agrada

  • Biblioteca ha dit:

   Gràcies pel teu comentari! Esperem que serveixi per animar encara més a aquelles persones interessades en la matèria a llegir el llibre del Xavier Moreno. Us recordem que a la Biblioteca del Pavelló tenim dos exemplars disponibles!

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s