Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

Avui fa… 25 anys de l’indult a Xavier Vinader

8 comentaris

El 21 de març de 1984 el periodista català Xavier Vinader va ser indultat pel Consell de Ministres de les acusacions d’un “delito de imprudencia profesional con resultado de muerte”, tal i com indicava La Vanguardia el dia següent.

Xavier Vinader havia publicat a la revista Interviu dos reportatges en els quals revelava la identitat de persones d’ideologia ultra que combatien contra ETA al País Basc. Dues d’aquestes persones van ser assassinades posteriorment per ETA i, el novembre de 1981, Vinader va ser condemnat per l’Audiència Nacional a set anys de presó.

vinader2

Xavier Vinader, membre de l’equip directiu del Grup Zeta des del 1978, ha col·laborat a diferents diaris i setmanaris, és autor de diversos llibres i el  2007 li fou atorgada la Creu de Sant Jordi.

L’any 2008 va lliurar el seu arxiu personal al Centre d’Estudis Històrics Internacionals de la Universitat de Barcelona, ubicat a l’edifici del Pavelló de la República. L’arxiu, pendent de catalogació i, per tant, encara exclòs de consulta, conté tota mena de documentació relacionada amb màfies internacionals, terrorisme,  cossos policials, espionatge, organitzacions d’extrema dreta, etc.

8 thoughts on “Avui fa… 25 anys de l’indult a Xavier Vinader

 1. Xavier Vinader és un exemple de periodista compromès, discret i rigorós, lleial amb els seus amics i, també, amb els seus enemics. El tipus de periodisme que ha fet i que continua fent no és, com la crua realitat ens voldria fer creure, un periodisme del passat. El seu estil i la seva actuació davant dels fets és el que, a la llarga o la curta, s’acabarà imposant. Hem de retornar a l’anàlisi de les notícies des del seu orígen i partint de l’escenari on es produeixen i en Xavi, de tot això, n’és un mestre, un mirall per a altres periodistes com deia el professor i amic Antoni Segura. Perquè en Xavi cuida fins a l’últim detall l’administració de les fonts i acaba presentant una article ben escrit i amb bona literatura.

  Però, a part d’aquests mèrits té una altra virtut: la simpatia, l’alegria de viure i de treballar, l’amistat que treballa i que conrea amb els savis que l’envolten i amb els més humils que li fan la vida més fàcil.

  Conèixer en Xavi, treballar amb ell, el fet d’estar pendent de la seva salut és per a mi un autèntic privilegi.

  Salut, Xavi!!

  Jaume Busqué

  M'agrada

  • Benvolgut Jaume,
   La Biblioteca del Pavelló de la República t’agraeix sincerament l’aportació que has fet a la figura de Xavier Vinader. Una salutació cordial i esperem que continuis participant activament al nostre bloc!

   M'agrada

 2. Sóc plenament solidari amb l’aportació que fa en Jaume Busqué. En efecte, Vinader ha estat sempre un exemple de periodista compromès, ètic, discret i rigorós, honest… En Xavier deu ser, molt possiblement, un dels darrers periodistes vocacionals que encara tenim entre nosaltres i, des d’aquest punt de vista, un referent d’una manera molt concreta d’entendre el periodisme.

  He tingut la sort de compartir alguns anys de treball i de relació personal amb el Xavier. Després ens hem anat trobant en algunes ocasions. La darrera, just ara farà un any a Sabadell, en ocasió d’una taula rodona que des de la Fundació Bosch i Cardellach es va convocar com a petit reconeixement ciutadà al treball i la seva dedicació professional del Xavier. Aquell dia vàrem comptar amb la presència a la sala del Toni Farrés. Res no feia suposar llavors, que al cap d’un any l’hauríem perdut per sempre. Xavier Vinader havia compartit i encara compartia moltes coses en comú amb el Toni. Parlar, doncs, del Xavier, és refer una part de la nostra història personal i professional. D’un Sabadell que ha canviat molt i d’una persona que –com el Toni Farrés– no espera –no esperava– res a canvi. El Xavier se sent satisfet només sabent que la feina ha estat feta i ha estat feta bé.

  Records i una abraçada Xavier!

  Joan Brunet i Mauri

  M'agrada

 3. Comparteixo les paraules sobre en Xavier Vinader.
  És una persona que estima i que es fa estimar.
  És molt valenta en la vida personal i professional. Aguantar la pressò, en una situació tant injusta, en va ser una mostra i les persones que el vàrem poder visitar ens trobàvem que era ell qui ens donava ànims.
  Una abraçada molt forta Xavi.
  M. Dolors Calvet

  M'agrada

 4. Retroenllaç: Un nou llibre reprodueix alguns dels treballs més importants del periodista català Xavier Vinader « Bloc de la Biblioteca del Pavelló de la República

 5. Retroenllaç: Presentació del llibre “Xavier Vinader i Sànchez: periodisme i compromís” « Bloc de la Biblioteca del Pavelló de la República

 6. Retroenllaç: Per molts anys!!! « Bloc de la Biblioteca del Pavelló de la República

 7. Retroenllaç: El CRAI Biblioteca Pavelló de la República recorda Xavier Vinader | Blog de la Biblioteca del Pavelló de la República

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.