Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

Avui fa… 90 anys de l’establiment de la jornada laboral de vuit hores

Deixa un comentari

El 3 d’abril de 1919, un decret del govern espanyol va establir la jornada de treball de vuit hores per a tots els oficis. Cal buscar l’origen d’aquesta victòria laboral en la vaga de la Canadenca, que va tenir lloc entre els mesos de gener i març de 1919 a l’empresa Riegos y Fuerzas del Ebro SA, filial de la Barcelona Traction, Light and Power Company Limited amb seu al Canadà. D’aquí el seu nom popular de la Canadenca.

Al gener de 1919, el que va començar amb les queixes d’un petit grup de treballadors de la Canadenca i un seguit d’acomiadaments va acabar desembocant  en un ampli moviment vaguístic i en la declaració de l’estat de guerra. Més de tres mil treballadors van ser detinguts i una vaga general  es va estendre a tota la ciutat de Barcelona.

vuithores2

La Campana de Gràcia (3-V-1890)

El 19 de març de 1919 empresa i treballadors, gràcies en part al paper que jugà el dirigent obrer Salvador Seguí, van arribar a un acord. Uns dies més tard però, en no ser alliberats alguns treballadors, la vaga general es va estendre a tot el Principat, fet que va originar la declaració d’un nou estat de guerra i el final forçat de les mobilitzacions.

La Vaga de la Canadenca, considerada el moviment vaguístic més important de la primera part del segle XX, va comportar diverses dimissions (governador civil, cap del govern, etc.) i va tenir com a conseqüència l’establiment de la jornada laboral de vuit hores.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.