Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

Avui fa… 78 anys de la proclamació de la República

3 comentaris

Avui, 14 d’abril, aniversari de la proclamació de la República, volem oferir-vos en format digital l’Album souvenir de l’exode espagnole dans les Pyrénées Orientales: 18 cartes détachables, un document gràfic excepcional que recull imatges de l’exili republicà a les acaballes de la Guerra Civil espanyola.

Aquestes 18 imatges, editades per Chauvin (Perpinyà) en format d’àlbum fotogràfic, formen part d’un total incert de fotografies de la mateixa sèrie, de les quals en tenim documentades unes 35 fins al dia d’avui. 

Les fotografies recullen cruament els desgraciats fets que tenien lloc en aquells moments:  la fugida dels refugiats, l’entrada a França, l’entrega de les armes per part dels soldats, l’arribada de les tropes franquistes a la frontera, les pèssimes condicions de vida dels camps de concentració, etc.

   
Cliqueu sobre la imatge per visualitzar l'Album

 

L’any 2003 el cineasta francès Henri-François Imbert, va fer una pel·lícula construïda completament a partir d’algunes d’aquestes imatges fixes. La va titular:  No pasaran, album souvenir, aquí podeu veure la història de la descoberta casual d’algunes d’aquestes fotografies i de com va anar reconstruint la història dels milers i milers de refugiats fins a fer-ne una pel·lícula.

Al mateix temps i tal com us avançàvem fa uns dies, la Biblioteca del Pavelló, amb la ferma voluntat  de col·laborar en la commemoració del 70è aniversari de la diàspora republicana, presentarà  al llarg del 2009 tot un seguit de recursos sobre l’exili elaborats a partir dels seus fons documentals. Amb aquest objectiu, l’Album souvenir de l’exode espagnole dans les Pyrénées Orientales s’uneix al recull monogràfic sobre els Jocs Florals de la llengua catalana a l’exili 1941-1977 que vam presentar el passat 1 d’abril.  

3 thoughts on “Avui fa… 78 anys de la proclamació de la República

  1. De qué fa servir la II República ?

    M'agrada

  2. Retroenllaç: Per molts anys!!! « Bloc de la Biblioteca del Pavelló de la República

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.