Un dietari inèdit del fotoperiodista Agustí Centelles explica la seva experiència al camp de concentració de Bram

Deixa un comentari

El fotoperiodista Agustí Centelles (1909-1985) va ser un dels milers de republicans obligats a fugir cap a França amb la victòria franquista.

Segons informava el diari Avui el passat 16 de març, coincidint amb el 70 aniversari del final de la Guerra Civil i amb el centenari del naixement de Centelles, editorial Destino publica Agustí Centelles. Diari d’un fotògraf. Bram, 1939, a cura de Teresa Ferré.

El dietari, que comença el 12 de gener de 1939 a Barcelona, narra el drama de l’èxode pas i pas i la reclusió del fotògraf, en condicions higièniques i alimentàries lamentables, als camps d’Argelers i de Bram. El relat acaba el 19 d’octubre, quan ja fa més d’un mes que Centelles treballa en una botiga de fotografia de Carcassona, amb un petit epíleg de l’octubre de 1940.

centelles3El diari, escrit perquè el seu fill sabés com havia hagut de sobreviure, constitueix un testimoni colpidor d’aquest primer exili i un exemple del sofriment que van haver de patir tants i tants republicans catalans i espanyols.

Un àlbum i una exposició a París el juny vinent recolliran les instantànies de la reclusió.

La Biblioteca del Pavelló de la República disposa de nombroses obres relacionades amb la vida i l’obra d’Agustí Centelles i properament adquirirà aquest dietari inèdit fins avui. Mentrestant es pot consultar el manuscrit cedit a la Biblioteca del Pavelló per l’autora Teresa Ferré Panisello Agustí Centelles i Ossó : un fotoperiodista a l’exili, 1939-1944 : imatges del camp de concentració de Bram.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.