Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

6 al Bernabéu… i camí de Roma!

14 comentaris

Hem de reconèixer que aquests darrers dies han estat una festa per a l’afició culé. La victòria barcelonista per 2-6 del passat dissabte 2 de maig a l’estadi Santiago Bernabéu ha estat qualificada d'”històrica” i ha provocat que periodistes de tots els mitjans rememoressin el 0-5 que el 17 de febrer de 1974 el Futbol Club Barcelona va marcar al seu etern rival.

Avui, gràcies a la iniciativa de El Mundo Deportivo, ja no és necessari que ens desplacem a l’hemeroteca per poder veure què deia aquest diari d’aquell partit -també qualificat d”històric”- o de qualsevol altre esdeveniment esportiu que hagi tingut lloc a partir de 1906. Si entreu a la pàgina web de El Mundo Deportivo, a la part dreta de la pantalla trobareu una opció on diu Hemeroteca. Cliqueu-hi i podreu realitzar les cerques que desitgeu: per dates concretes, personatges, per esdeveniments esportius, pel nom del vostre equip de futbol, de bàsquet, etc.

Us oferim, per si us hem encuriosit, un enllaç a l’edició del 18 de febrer de 1974, per tal que veieu com informava el diari de la golejada del dia anterior. Si amb això no en teniu prou, també podeu visitar un video al Youtube del Real Madrid 0 – Barça 5 (Lliga 1973/1974). Ens satisfà que cada cop més la xarxa doni resposta a les curiositats dels aficionats a l’esport, siguin quins siguin els seus colors!

Per  part nostra, us oferim una reproducció d’un dels carnets de soci que tenim a l’arxiu de la Biblioteca del Pavelló de la República. Com podreu comprovar, una de les conseqüències de la dictadura franquista pel club català va ser el canvi forçat del seu nom. Sembla ser que la denominació de Futbol Club Barcelona va ser considerada massa anglesa, fet que va provocar un canvi de nom obligat per una opció que satisfeia més el règim: Club de Futbol Barcelona. No ho oblideu: trobareu més informació sobre el Futbol Club Barcelona al catàleg de la UB!

fcb19502

Des d’aquí celebrem la iniciativa de El Mundo Deportivo, que satisfarà de ben segur les expectatives de tots els amants de la història i de l’esport, i que segueix el camí endegat per La Vanguardia, que des de fa uns mesos permet consultar també la seva hemeroteca des de 1881 -any de la seva aparició- en obert a tots els internautes.

14 thoughts on “6 al Bernabéu… i camí de Roma!

 1. Magnífic!
  Moltes gràcies i visca el Barça

  M'agrada

 2. Impressionant, sublim, increïble!! El post del blog i el partit d’ahir. Ja podeu anar pensant que ens proposeu per la victòria a Roma…;-)

  M'agrada

 3. Com el Barça… sou unes megacracks. Felicitats

  M'agrada

  • Moltíssimes gràcies a tots pels vostres comentaris! Sembla que l’hem encertat amb el post d’avui ¿no?… Ens alegra que l’eufòria culé s’hagi encomanat al nostre bloc: portem més de 100 visites avui!!

   M'agrada

 4. Benvolgudes qué puc dir de més. Que el “fútbol, definitivamente, es mucho más que una pelota rodando” i que el Barça, un Barça estelar, jugarà una merescuda final en la ciutat més bonica del món. La meva.
  Baci Romani
  P.

  M'agrada

 5. Això és fantàstic! Tothom aporta el seu granet de sorra per engrandir el moment més dolç del Barça. El dia que guanyem un títol… serà l’hòstia!!!
  Gràcies a aquest post encara som una mica més culés (i més savis) 😉
  Felicitats per la iniciativa!!!

  M'agrada

 6. És que amb aquest post se m’ha tornat a posar la pell de gallina, ara que després de quasi 24h havia aconseguit tornar a la normalitat!

  M'agrada

  • Novament, gràcies a tots pels vostres comentaris. Esperem que l’eufòria no decaigui i que puguem publicar ben aviat un altre post que satisfaci tant els culés i que generi tanta participació!!

   M'agrada

 7. Som d’on venim, i venim de lluny. El club, des de 1899, però l’esperit des de fa segles. Endurits en vils desfetes (Almansa 1707, Sevilla 1986, Barcelona 1714, Atenes 1994,…) i sempre envoltats d’enemics (Felip V, Guruceta, Franco, Sergio Ramos,…), el cor català reneix sempre amb més vigor gràcies a l’exemple ufanós dels nostres herois (Guifré el Pilós, Pep Guardiola, Francesc Macià, Victor Valdés…) i a moments d’èpica (l’Ebre, Kaiserslautern, Neopatria, Wembley…). Bevem dels nostre passat (Roger i els almogàvers, Johan i el Dream Team,…) però somiem amb el nostre futur (Jan, Piquembauer,…). Esteu alerta, la victòria final s’acosta i com a historiadors hi serem per documentar-ho i llegar-ho a les generacions futures. Felicitats a tots els he ho fareu possible !

  M'agrada

 8. Hoy cumple 100 años el Club Esportiu Júpiter, un modesto pero histórico del fútbol barcelonés, grande en la década de los treinta cuando se codeaba con los dos poderosos de la ciudad. Quizás tengáis algún boletín o carnet de la época como el que habéis reproducido en el post. El Júpiter también tuvo que cambiar de nombre y de escudo después de la guerra. Sería interesante saber si conserváis documentación referente al club ahora que está elaborando una historia con motivo de su centenario.

  Felicidades por el blog. Un saludo

  M'agrada

  • Benvolgut David,
   Moltes gràcies per avisar-nos d’aquest aniversari que, t’hem de confessar, no teníem present… Efectivament el Júpiter ha estat un equip emblemàtic, sobretot per a la gent del barri del Poblenou!
   D’altra banda, malgrat l’interès històric del club, hem realitzat una primera cerca en el nostre fons d’arxiu i, malauradament, no hem localitzat cap document sobre el Júpiter. Investigarem una mica més a veure si poguessim localitzar algun article de diari a la premsa de l’època que en fes referència… Gràcies per col·laborar amb el bloc!

   M'agrada

 9. Gracias a vosotros por el interés. Ojalá podáis localizar alguna cosilla. Por otro lado, la red está llena de referencias a la entidad (fundada en el Poblenou, hoy en La Verneda) y la misma hemeroteca de La Vanguardia, que citáis en el post, es una prueba de ello. Ahí va el enlace a un reportaje del Canal 33 que trataba sobre los vínculos entre el anarquismo y el club de los obreros del Poblenou

  http://www.tv3.cat/videos/179931826

  Un saludo

  M'agrada

 10. Retroenllaç: Una tesi molt oportuna: “FC Barcelona vs Real Madrid” « Bloc de la Biblioteca del Pavelló de la República

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.