Avui fa… 80 anys de la inauguració de l’Exposició Internacional de Barcelona

Deixa un comentari

expo29_4El 19 de maig de 1929, a les 11 del matí, va tenir lloc la inauguració de l’Exposició Internacional de Barcelona al Palau Nacional. Aquest acte, al que s’havia d’assistir amb “chaquet o traje oscuro”, va ser el punt de partida d’una exposició que tenia l’objectiu  de donar a conèixer nous avenços tecnològics, així com projectar la imatge de la indústria catalana a l’exterior.

L’Exposició, que no es clouria fins al 15 de gener de 1930, també tenia la voluntat de situar Barcelona en el mercat comercial internacional després de la crisi que havia suposat la Gran Guerra i pretenia, d’altra banda, resoldre en part el greu problema de desocupació de la immigració que arribava a la ciutat.

1929L’exposició va suposar un banc de proves de nous estils arquitectònics i la urbanització de la muntanya de Montjuïc. Tal i com indicava l’historiador de l’art Santiago Alcolea fent referència  a Montjuïc  i als terrenys de la Ciutadella, on va ubicar-se l’exposició de 1888: “Per una curiosa conjuntura, els que durant anys i anys havien estat signes de la opressió que patia Barcelona, vigilada constantment des d’aquelles dues fortaleses que mai la defensaren de perills exteriors, al pas del temps es convertiren en un element positiu. Dos llocs de funesta memòria li donaren la possiblitat d’organitzar altres tants parcs públics, a banda i banda de l’aglomeració urbana, excessivament atapeïda, tant al casc antic com en l’adulterat desenrotllament de l’Eixample planejat per Ildefons Cerdà”.

estadiAl catàleg de la UB, sota l’epígraf Exposició Internacional de Barcelona (1929) podreu localitzar monografies i publicacions periòdiques com Diario oficial de la Exposición Internacional : Barcelona 1929 o Barcelona gráfica : gaceta oficial de la Exposición de Barcelona, moltes de les quals es poden consultar a la Biblioteca del Pavelló. També localitzareu documentació, -com la que reproduïm en aquest post– als fons d’arxiu, especialment a: Pavelló de la RepúblicaInventaris dels Fons d’Arxiu > Inventaris de la col·lecció CEHI > Fons AG (Sèrie Arxiu Gràfic) i a Pavelló de la República > Inventaris dels Fons d’Arxiu > Inventaris de la col·lecció Figueras > Fons F-DH (Sèrie Documents Històrics).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.