Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

El dipòsit PADICAT i les eleccions europeees

Deixa un comentari

europeesLa Biblioteca de Catalunya, juntament amb les biblioteques nacionals d’Alemanya, Gran Bretanya, Àustria, Dinamarca, França, Polònia i la República Txeca, i altres membres de la International Internet Preservation Consortium (IIPC), participa en un projecte conjunt de col•laboració per capturar una selecció de pàgines web de la campanya electoral al Parlament europeu amb l’objectiu de garantir-ne la preservació futura.

Aquestes pàgines web seran incorporades al repositori PADICAT (Patrimoni Digital de Catalunya) que té l’objectiu de capturar, processar i difondre les pàgines web creades a Catalunya, o d’interès del públic català. Tot i que no és la primera vegada que el dipòsit PADICAT incorpora pàgines web que contenen informació electoral –ja ho va fer a les campanyes del Parlament de Catalunya (2006), municipals (2007) i generals (2008)- enguany, juntament amb la resta de biblioteques nacionals europees, s’està creant el que anomenen el futur arxiu web d’Europa.

XirinacsDes de la Biblioteca del Pavelló ens alegrem  molt d’aquesta iniciativa de preservació de la documentació digital electoral, ja que es tracta d’un tipus de fonts -webs de partits polítics, blocs dels candidats, de les institucions, dels mitjans de comunicació, etc.- que sol tenir una vida efímera.  Nosaltres, per la nostra banda,  fa molts anys que compilem  documentació electoral: programes, cartells, adhesius, paperetes de vot, convocatòries a mítings i  tota mena de materials de propaganda electoral (globus, banderoles, clauers, encenedors, llapis, etc.).

Al nostre arxiu hi trobareu documentació de diverses eleccions i referèndums celebrats durant el règim franquista –referèndum sobre la successió de Franco (1966), eleccions a Corts (1967), Tercio Familiar (1970),  etc- i de totes les convocatòries electorals (generals, municipals i  al Parlament de Catalunya ) des del referèndum de la reforma política del 1976 fins als nostres dies.

Podeu localitzar aquest material d’arxiu a la nostra pàgina Inventaris dels Fons d’Arxiu > Fons FV i Fons F-FV (aneu a l’opcio “edició > cerca” i introduïu els termes “eleccions” i “referèndum”).  El fons FV, a més, consta de dues subsèries específiques dedicades a les primeres eleccions generals democràtiques del 1977: documents i recull de premsa.

Us oferim un petit tast del tipus de documentació que  custodiem relacionada amb campanyes electorals  a la pàgina web que vam elaborar amb motiu del Trentè aniversari del referèndum de la Constitució espanyola (6 desembre 2008).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.