Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

Us presentem la nostra col·lecció de banderins

Deixa un comentari

Gràcies a la relativa tranquil·litat del mes d’agost, a la Biblioteca del Pavelló de la República hem aprofitat per inventariar, catalogar i digitalitzar la nostra col·lecció de banderins.  Podeu  consultar  l’inventari a la nostra web.

Els banderins són banderes petites, sovint triangulars, i usades majoritàriament  com a distintiu o ornament. La nostra col·lecció consta de 97 unitats, 18 de les quals pertanyen al fons de la Fundació Figueres i la resta -69- van ser donades al CEHI l’any 2008 per l’investigador i usuari de la Biblioteca, Jaume Busqué i Barceló.

Band12(petit)Gairebé tots els banderins són del període franquista i van ser generats per la Sección Femenina de la Falange Española Tradicionalista y  de las JONS, per   Educación y Descanso, Obra de la Organización Sindical Española, per les Oficines de Turisme de diversos ajuntaments franquistes i també per entitats eclesiàstiques (parròquies, monestirs, Valle de los Caidos, etc.).

Els banderins de la Sección Femenina i d’Educación y Descanso fan propaganda  de les activitats esportives, artístiques i culturals que promovien, com, per exemple, la Regata de Traineras en honor de S.E. el Jefe del Estado Excmo. Sr. Don Francisco Franco Bahamonde. Els dels ajuntaments i entitats religioses són fonamentalment per promoure el turisme i  en  aquells que corresponen al tardofranquisme hi pot aparèixer alguna bandera catalana o el nom del municipi o la comarca en català.

Band43(petit)La col·lecció de banderins  forma part d’un fons de material divers que consta de tota mena d’objectes (encenedors, globus, llapis, insígnies,  xapes, papers de caramel, clauers, banderes, gorres, bosses, etc.) generats fonamentalment amb finalitats propagandístiques per part d’institucions i organitzacions polítiques, sindicals i culturals diverses. Tot i que hi ha algun objecte anterior a l’any 1939 -com, per exemple,  una placa de la segona República d’una Escuela Nacional Graduada de Niñas del Ministerio de Instrucción Pública i unes espardenyes fetes a mà l’any 1939 en un camp de refugiats de Magnac-Laval a França-, la major part del fons pertany  cronològicament  al  franquisme, la transició democràtica i fins als nostres dies. El fons només està classificat  però si us acosteu al Pavelló de la República el podreu consultar.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.