Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

Disponible en línia l’hemeroteca del diari ABC

3 comentaris

Des de fa uns quants dies està  a disposició de tothom l’hemeroteca històrica completa del diari ABCÉs una gran notícia per a tots els investigadors que els 106 anys d’història  de l’ABC es puguin consultar en línia d’una manera ràpida i senzilla (només en queden exclosos els darrers 15 dies de la publicació).

El cercador ofereix diverses possibilitats a partir d’una cerca bàsica molt simple  i d’una cerca avançada que permet afinar el procés, podem navegar també per dates o bé acotar la cerca només a les portades del diari. La presentació dels resultats es pot ordenar per rellevància o per dates ascendents o descendents. Resulta molt útil la possibilitat que s’ofereix d’anar guardant les pàgines seleccionades en un dossier personal que en acabar es pot descarregar sencer en PDF.

ABC

Aprofitem per recordar que l’ABC publica dues edicions: ABC (Madrid) 1903-2009 i ABC (Sevilla) 1929-2009 i que ambdues es troben digitalitzades. És molt interessant comparar els anys de la Guerra Civil espanyola en l’edició sevillana publicada pel bàndol franquista i en l’edició de Madrid publicada pels republicans. Entre els anys 1978 i 1980 es va publicar: ABC : 1936-1939 : doble diario de la Guerra Civil,  una sèrie de 80 fascicles amb una selecció d’articles que permet comparar el tractament dels mateixos fets per les dues edicions del diari. Avui, amb la digitalització de la totalitat dels fons, aquesta tasca es facilitarà enormement.

Conjuntament amb l’ABC també s’ha digitalitzat la veterana revista il·lustrada Blanco y negro, fundada el 1891 i que es va publicar de manera independent fins a finals dels anys 80, moment en que va passar a ser un suplement setmanal de l’ABC. Es pot fer una cerca conjunta a totes les capçaleres o seleccionar-ne alguna en concret.

Malgrat aquestes bones i digitals notícies, si el que us agrada és tocar paper i embrutar-vos els dits amb tinta vella, no us priveu de venir al Pavelló de la República on podreu llegir en viu els números de que disposem tant de l’ABC com de  Blanco y Negro.

3 thoughts on “Disponible en línia l’hemeroteca del diari ABC

 1. La Biblioteca Nacional de España també s’ha posat les piles i ha ressuscitat diaris republicans que havien quedat sepultats per la dictadura i la migradesa de les hemeroteques de paper.
  Des del 4 de setembre es pot consultar Heraldo de Madrid, el diari que rivalitzava amb ABC en circulació els anys previs a la guerra i a la seva incautació pel govern franquista.
  La seva línia editorial era de compromís al 100% amb la República i es contraposava amb la línia monàrquica i reaccionària de l’ABC.
  Un punt de vista republicà silenciat espessament durant dècades versus la conegudíssima versió franquista dels fets. Ara diugueu-me, quina és la notícia, l’hemeroteca de l’ABC en línia o la recuperació de l’Heraldo?

  M'agrada

  • Moltes gràcies pel teu comentari Gil,
   Com ja deus haver vist, dintre de la categoria “revistes en línia” anem donant raó dels actuals projectes de digitalització i, precisament el 13 de juliol, vam informar de l’estat de l’Hemeroteca digital de la Biblioteca Nacional fent menció de la seva importància.
   Des del Bloc anem informant tant de projectes cooperatius importants com l’ARCA com de la digitalització de publicacions concretes i tan diverses com poden ser el DOGC (1931-1939) o l’Hermano Lobo. El nostre propòsit és continuar ampliant aquesta sèrie perquè estem segurs que totes les publicacions són noticia per a l’investigador que les necessita.
   Si saps d’altres projectes de digitalització estarem encantats d’afegir-los al Bloc.
   Cordialment

   M'agrada

 2. Retroenllaç: Hemeroteques Digitals: un tresor amagat |

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.