1984: George Orwell torna a Barcelona

2 comentaris

Que una companyia nord-americana de renom “The Actors’ Gang” porti a l’escena barcelonina un gran text literari i que el seu director sigui, a més, un actor reconegut com Tim Robbins, no és a priori garantia de res, però en aquesta ocasió creiem que els resultats han estat a l’altura de les expectatives creades.

1984Una posada en escena sòbria i eficaç, uns grans actors ben dirigits i l’ajut de la sobretitulació,  fan que les paraules d’Eric Blair (George Orwell) ens continuïn sobresaltant per la seva actualitat. 1984  va ser publicat el 6 de juny de 1949 però segons el propi Orwell ens diu “el vaig imaginar per primer cop el 1943”. Avui, la penetració massiva dels mitjans de vigilància a la vida de les persones, la manipulació del llenguatge per modificar o diluir el significat de les paraules i, per tant,  la seva capacitat per representar la realitat segueixen estant a l’ordre del dia

19842Les vivències de George Orwell, com a voluntari a la Guerra Civil espanyola allistat a les milícies del  POUM, i encara més concretament, l’experiència directa dels Fets de Maig de 1937 als carrers de Barcelona són la clau de volta sobre la que reposa tota la seva obra literària i periodística, començant per Homenatge a Catalunya, passant per La Revolta dels animals fins a arribar al 1984.

Aquell maig de 1937 Orwell va ser enviat, amb d’altres companys, al terrat del llavors cinema Poliorama per tal de vigilar la seu del partit situada a l’altra cantó de la Rambla. Per això, ens agrada pensar que el fet que 1984 s’estigui representant al mateix Poliorama, tot i saber que es tracta d’una simple casualitat, és una mena de justícia poètica a través de l’espai i el temps.

A la Biblioteca del Pavelló, podeu trobar diverses obres que tracten sobre Orwell i els seus escrits així com documentació original al Fons DO-C amb correspondència entre George Orwell i Jordi Arquer, ambdós membres del POUM.

 

2 thoughts on “1984: George Orwell torna a Barcelona

 1. 1984 ha estat un dels llibres que més m’ha impresionat pel seu caràcter futurista i atemporal, ja que avui dia moltes metàfores de la novela es podrien aplicar a present i, de vegades, em fa la sensació que el “gran germà” ens va dirigint en el dia a dia. Llàstima que l’obra de teatre hagi estat tants pocs dies en cartell…..
  Felicitats pel vostre bloc i endevant amb aquesta tasca informativa i alhora didàctica que feu.
  Molts petons.
  Miquel

  M'agrada

  • Benvolgut Miquel,
   Moltes gràcies pel teu comentari. Intentarem continuar amb la nostra tasca informativa i avisar-vos si 1984 tornés aviat als teatres catalans! La crònica que en va fer una de les nostres companyes ens ha deixat a tots amb ganes de tornar a llegir aquesta novel·la tan actual malgrat el pas del temps…
   Una abraçada.

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.