Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

Un nou llibre reprodueix alguns dels treballs més importants del periodista català Xavier Vinader

1 comentari

A la biblioteca ja disposem del nou llibre de  la col·lecció Els Papers del Pavelló de la República editat pel Centre d’Estudis Històrics Internacionals de la UB i l’Editorial Afers. Es tracta de Xavier Vinader i Sánchez. Periodisme i compromís, amb edició, introducció i notes de Jaume Busqué i Barceló i pròleg d’Antoni Segura i Mas.

El llibre és un recorregut professional de  Xavier Vinader (Sabadell, 1947) i el seu compromís com a periodista i ofereix, també, una visió de la realitat que es vivia al nostre país als darrers anys del règim franquista i fins ben entrada la transició democràtica.

Vinader Xavier Vinader i Sánchez. Periodisme i compromís consta de tres grans apartats: el primer reprodueix alguns articles dels seus primers anys com a corresponsal als diaris Tele/express i Mundo Diario; el segon es centra  en l’entrevista clandestina que va fer a Gregorio López Raimundo i en l’obra periodística que Vinader va dedicar a les accions d’ETA i l’actuació de l’extrema dreta al territori espanyol; el tercer inclou part dels  reportatges  que el periodista va publicar l’any 1979 a Interviu sobre la guerra bruta al País Basc i que li van comportar un processament judicial que el va condemnar a 7 anys de presó. Vinader va fugir, es va exiliar i no va tornar a Catalunya fins al 1984. Després de passar tres mesos a la presó de Carabanchel, va ser indultat pel govern espanyol, tema que ja vam tractar al post Avui fa… 25 anys de l’indult a Xavier Vinader.

L’any 2007 Xavier Vinader va cedir el seu immens arxiu personal al Centre d’Estudis Històrics Internacionals. El fons, pendent encara de catalogació, consta de més de 3000 documents i s’hi pot consultar documentació sobre:  el periodisme democràtic durant el franquisme, l’extrema dreta, la guerra bruta contra ETA, les actuacions dels serveis d’intel·ligència i dels cossos de seguretat al món, el crim organitzat, les sectes destructives, les xarxes internacionals de prostitució, el tràfic d’armes, etc.

 

One thought on “Un nou llibre reprodueix alguns dels treballs més importants del periodista català Xavier Vinader

  1. Retroenllaç: Presentació del llibre “Xavier Vinader i Sànchez: periodisme i compromís” « Bloc de la Biblioteca del Pavelló de la República

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.