Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

Apunts biogràfics sobre Francesc Derch, cap de la Revolta de les Quintes

1 comentari

Aquest és el títol de la nova tertúlia del Taller d’Història de Gràcia, que demà dijous 29 d’abril anirà a càrrec d’un dels nostres usuaris, el periodista i cronista de la història de Barcelona, Josep Maria Contel. L’acte tindrà lloc a les 20h a la Fundació Festa Major de Gràcia (C/Igualada, 10).

Estem convençuts que “Apunts biogràfics sobre Francesc Derch, cap de la Revolta de les Quintes” serà una xerrada ben interessant amb una vinculació molt especial amb la Biblioteca del Pavelló de la República. Suposem que us preguntareu el perquè d’aquesta “vinculació tan especial” a la que fem referència… Doncs precisament perquè fa uns dies podíem llegir en un setmanari barceloní:

“Dues caixes de documents localitzades al Pavelló de la República provinents de l’Arxiu Figueras han permès abocar llum sobre la figura del que fins ara havia estat dirigent polític famós per liderar la Revolta de les Quintes al capdavant de la companyia Veterana dels Voluntaris de la Llibertat que es van organitzar contra les lleves entre el 4 i el 9 d’abril de 1870 i alcalde entre l’octubre de 1896 i l’abril de 1897. (…) Francesc Derch va assumir interinament l’alcaldia després d’haver estat regidor i tinent d’alcalde i, tal i com documenta Contel, va anar modificant el seu perfil liberal i republicà fins a abraçar la causa borbònica”.

Albert Balanzà, L’Independent de Gràcia (1 d’abril de 2010)

Ens satisfà que aquesta documentació localitzada a la nostra biblioteca hagi estat útil per a les investigacions de Josep Maria Contel per oferir una nova perspectiva de qui va ser l’últim alcalde de la Gràcia independent.

One thought on “Apunts biogràfics sobre Francesc Derch, cap de la Revolta de les Quintes

  1. Per si és del vostre interès, fa uns dies a El Periódico va aparèixer un article de Jordi Puntí fent referència a la investigació de Josep Maria Contel. El podeu llegir a:
    http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=705411&idseccio_PK=1013

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.