Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

Reeditat un poema de Carles Pi i Sunyer

Deixa un comentari

El mes de setembre 1939, amb motiu de la invasió russo-alemanya de Polònia, Carles Pi i Sunyer, com a gest de solidaritat, va escriure Diàleg de les dues Verges negres de Polònia i de Catalunya, un llarg poema en format de diàleg entre la Verge de Montserrat i la de Czestochowa.

La Fundació Carles Pi i Sunyer, juntament amb Consolat General de la República de Polònia a Barcelona han reeditat aquest poema i Olga Glondys, autora d’un dels textos i usuària de la Biblioteca del Pavelló, molt amablement, ens n’ha fet donació.

Carles Pi i Sunyer (Barcelona, 1888-Caracas, 1971)  va ser alcalde de Barcelona, ministre del Govern de la República, diputat a Corts i conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya. L’any 1939 es va exiliar primer a França i després a Londres, on va presidir el Consell Nacional de Catalunya i va ser membre del Govern de la Generalitat a l’exili. El 1952 es va establir a Veneçuela, on va exercir de professor universitari, va col·laborar molt amb la premsa de l’exili i va ser president honorari del Centre Català de Caracas.

A la Biblioteca del Pavelló de la República hi trobareu nombrosos fons d’arxiu amb documentació relacionada amb l’activitat política de Carles Pi i Sunyer -molt especialment els fons personals Manuel Serra i Moret i Miquel Ferrer– i  moltes publicacions periòdiques de l’exili en les quals va col·laborar, com per exemple Germanor, revista on es va editar l’any  1940 el poema Diàleg de les dues Verges negres de Polònia i de Catalunya, i que en ser localitzat per  Olga Glondys a la nostra Biblioteca va donar lloc a la nova edició que avui us presentem.

Si us interessa la premsa de l’exili no deixeu de visitar el Mapa interactiu elaborat l’any passat per la Biblioteca del Pavelló per commemorar els 70 anys de l’exili de 1939.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.