Ahir es va presentar el “Portal de Víctimas de la Guerra Civil y Represaliados del Franquismo”

2 comentaris

El Ministerio de Cultura va presentar ahir un projecte de difusió del patrimoni documental sobre les víctimes de la guerra i els represaliats pel règim franquista. Es tracta del Portal de Víctimas de la Guerra Civil y Represaliados del Franquismo, que es constitueix com un memorial virtual en el que es poden consultar els noms d’aquelles persones que van patir la conculcació dels seus drets humans des de 1936 fins a 1977. El propòsit d’aquest portal és fer possible que els ciutadans i ciutadanes de l’Estat espanyol puguin recuperar tots aquells qui directament van patir les injustícies i greuges produïts per motius polítics, ideològics o religiosos.

La individualització de les víctimes, que actualment s’eleva a unes 750.000 persones, ha estat possible gràcies al buidat sistemàtic de la documentació repressiva conservada en els arxius estatals gestionats pel Ministerio de Cultura. Al portal s’hi han afegit també les dades relatives a la presència de refugiats espanyols en els camps de concentració i extermini nazis a partir, en aquest cas, del buidat de fonts estrangeres. En aquesta base de dades, al costat dels noms de les persones represaliades, s’hi indiquen les referències documentals existents . Els  ciutadans podran demanar còpies d’aquesta documentació en els respectius arxius o,  si els documents ja han estat prèviament digitalitzats, descarregar-los a l’ordinador.

Amb la difusió i posada a disposició dels ciutadans del Portal de Víctimas de la Guerra Civil y Represaliados del Franquismo, el Ministerio de Cultura pretén complir un dels mandats més significatius de la Llei de la Memòria Històrica: facilitar l’accés als documents relatius a les víctimes de la Guerra Civil, l’exili i les seves conseqüències, així com la repressió durant la dictadura franquista.

2 thoughts on “Ahir es va presentar el “Portal de Víctimas de la Guerra Civil y Represaliados del Franquismo”

  1. Moltes gràcies per aquesta notícia i per tot el bloc. Molt interessant.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.