Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

Atles de la Guerra Civil a Catalunya

2 comentaris

Avui ens complau molt especialment presentar-vos el llibre Atles de la Guerra Civil a Catalunya. Es tracta d’una obra importantíssima per a tots aquells interessats en la Guerra Civil espanyola i ens satisfà que la seva gestació hagi estat estretament vinculada al Pavelló de la República.

El CEHI (Centre d’Estudis Històrics Internacionals) ha estat el coordinador d’aquest gran projecte que ha exigit la consulta de desenes de biblioteques i arxius, tant nacionals com internacionals, al llarg de cinc anys de treball. No cal dir que a la Biblioteca del Pavelló de la República han tingut les portes obertes i aprofitem aquest post per felicitar-los ben sincerament per la feina feta i també per agrair-los la càlida menció que en fan a les seves pàgines.

Com ens indiquen a la contracoberta de l’obra, aquesta té “un doble objectiu: per una banda, facilitar al lector una millor comprensió del conflicte bèl·lic, i per l’altra, permetre fer-ne una nova lectura des del punt de vista històric, polític i militar”.

Més de quatre-cents mapes identifiquen els moviments dels fronts, la disposició de les tropes, l’avanç i el retrocés dels exèrcits i les columnes, els bombardeigs a les diverses poblacions catalanes, la guerra al mar, la guerra aèria, la ubicació d’escoles, hospitals, indústries, etc.

De la coordinació general de l’obra en són els responsables: Antoni Segura i Joan Villarroya. Víctor Hurtado és el responsable de la cartografia, els textos són de Joan Villarroya i Paola Lo Cascio que al mateix temps ha realitzat les tasques de documentació.

Han col·laborat en l’edició de l’obra la Direcció General de la Memòria Democràtica del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat de Catalunya i l’Àrea d’Educació de la Diputació de Barcelona. 

La Biblioteca vol agrair al CEHI la donació d’un exemplar d’aquesta obra que, estem segurs, serà molt consultada. 

2 thoughts on “Atles de la Guerra Civil a Catalunya

  1. Coneixent als responsables i autors, segur que és una obra magnífica, d’aquelles que perduren i esdevenen referència imprescindible. Quines ganes de veure-la i consultar-la ! Moltes felicitats !
    Per apuntar també un però, lamentar, un cop més, que pel que sembla l’àmbit geogràfic es limita a les quatre provincies.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.