Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

Els fons de la Biblioteca del Pavelló als informatius de TV3

Deixa un comentari

El passat 5 de setembre de 2010 el Telenotícies Migdia de Televisió de Catalunya va emetre el reportatge Pintades històriques de la Guerra Civil –elaborat per A. Carnicer, S. Grimal, I. Garrido i X. Bonet- sobre la història del militant del POUM Miquel Pedrola i el carrer que li van dedicar a la Barceloneta. En el reportatge s’hi poden veure dos cartells del POUM i una fotografia de Miquel Pedrola facilitats per la Biblioteca del Pavelló de la República.

Miquel Pedrola va néixer al barri de la Barceloneta. Des de molt jove va implicar-se en diverses activitats polítiques i va arribar a ser dirigent de la Joventut Comunista Ibèrica. En esclatar la guerra va comandar una centúria de la columna del POUM. Va morir en un tiroteig al front d’Aragó  al setembre de 1936.  Al febrer de 1937 el POUM  va organitzar un gran acte a la Barceloneta,  presidit per Andreu Nin, en el qual se li va retre homenatge  i es va rebatejar oficialment l’antic carrer de Sant Miquel amb el nom de Miquel Pedrola.

L’historiador Dani Cortijo ha lluitat per aconseguir que la pintada original fos restaurada i protegida. Ho explica en un post del seu bloc Altres Barcelones.

Podeu veure el reportatge Pintades històriques de la Guerra Civil  juntament amb un altre titulat Els noms dels carrers i les històries amagades -sobre els més de 70 carrers de Barcelona que van canviar de nom durant la guerra– al web de TV3 i en una còpia en DVD dipositada a la nostra biblioteca.

Aprofitem per a recordar-vos que a la Biblioteca del Pavelló de la República trobareu nombrosíssima documentació (bibliografia, publicacions periòdiques, material d’arxiu i cartells) sobre el Partit Obrer d’Unificació Marxista

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.