«Cinema en temps de guerra, exili i repressió»

2 comentaris

Avui dijous 30 de setembre s’inicia el cicle “Cinema en temps de guerra” amb la projecció de la pel·lícula La doble vida del faquir. Es tracta de la primera sessió d’un cicle de cinema que pretén exposar l’efervescència cultural que, malgrat les circumstàncies adverses, va viure Catalunya en plena Guerra Civil, i com l’exili i la repressió van afectar el cinema fet al nostre país.

El cicle està format per un total de cinc pel·lícules acompanyades d’una conferència, que es projectaran a l’Espai Memorial Democràtic (Via Laietana 69, Barcelona) fins al 21 d’octubre.

Avui tindrà lloc el primer cinefòrum, titulat La vida quotidiana a la rereguarda, i que comptarà amb la presència d’Esteve Riambau, autor i director, juntament amb Elisabet Cabeza, de La doble vida del faquir. Aquesta pel·lícula viatja a l’escena d’una escola de Sant Julià de Vilatorta on, el 1937, enmig de la Guerra Civil, un cineasta clandestí i un grup de nens orfes disfressats de soldats i exploradors van rodar una exòtica pel·lícula d’aventures.

En dates posteriors es projectaran les pel·lícules Els nens de Rússia, de Jaime Camino, Companys, procés a Catalunya, de Josep Mª Forn, Maria Rosa, d’Armando Moreno i, finalment, Hollywood contra Franco, d’Oriol Porta. Trobareu les dates i els horaris de les projeccions en aquest programa.

El cicle, que és una iniciativa del Centre d’Investigacions Film-Història del Departament d’Història Contemporània de la UB, ha estat organitzat paral·lelament a l’exposició «Cinema en temps de guerra, exili i repressió», els comissaris de la qual són el professor de la UB Josep Maria Caparrós Lera i l’investigador Magí Crusells, historiador especialitzat en la Guerra Civil espanyola. A l’exposició podreu veure documents inèdits de la repressió, com ara fitxes elaborades per la Delegación del Estado para la Recuperación de Documentación del Ministerio de la Gobernación i expedients militars o del Tribunal Especial de la Represión contra la Masonería y el Comunismo.

L’exposició estarà oberta fins al 7 de novembre a l’Espai Memorial Democràtic.

2 thoughts on “«Cinema en temps de guerra, exili i repressió»

  1. La nostra intenció com a comissaris es donar a conèixer una sèrie d’aspectes desconeguts sobre la Guerra Civil i el franquisme en torn a les relacions entre Història i Cinema. Moltes gràcies per la vostra col·laboració en difondre l’exposició.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.