Avui fa… 70 anys de l’assassinat de Lluís Companys

Deixa un comentari

En el 70è aniversari de l’assassinat de Lluís Companys  i Jové pel règim franquista, la Biblioteca del Pavelló de la República vol sumar-se a aquesta commemoració, d’una banda denunciant la incapacitat de l’estat espanyol  per anul·lar la pena de mort al President Companys, de l’altra recordant-vos  que, ara fa 10 anys, vam elaborar el recurs web Lluís Companys 1882-1940 on recollíem la nombrosa documentació (material d’arxiu, cartells, adhesius, bibliografia i publicacions periòdiques) sobre aquest President de Catalunya  dipositada als nostres fons.

En un post que vam publicar el passat mes de maig,  vam informar-vos de tota una sèrie d’actes organitzats per la Comissió de la Dignitat per recordar i reivindicar la figura del President des de la denúncia per la negació de l’actual règim espanyol a anul·lar judicialment la seva sentència a mort.

El primer acte, va tenir lloc el dia 13 d’agost a Baule (Bretanya),  i va consistir en la col·locació d’una placa en la casa on fou detingut per la Gestapo l’any 1940.

El segon acte, que va tenir lloc a Madrid el 18 de setembre, es va haver de fer al carrer ja que Esperanza Aguirre no va facilitar l’accés a l’actual seu de la presidència de la Comunitat de Madrid a la Puerta del Sol i antic edifici  de la Dirección General de Seguridad del Estado on Companys va ser detingut, vexat i torturat abans de ser traslladat a Barcelona.

El tercer acte tindrà lloc avui 15 d’octubre a les 8 del vespre a l’església de Sant Agustí de Barcelona on se celebraran unes exèquies civils a Companys. Finalment el dia 17 d’octubre diverses corals cantaran en homenatge al President al castell de Montjuïc.

Avui també s’inaugura a El Tarròs, poble natal de Lluís Companys, l’exposició “Per Catalunya! vida i mort de Lluís Companys”, organitzada pel Consell Comarcal de l’Urgell.  La Biblioteca del Pavelló de la República hi ha col·laborat amb la reproducció de diversos cartells: “Camperol! : la collita és la reraguarda dels que lluiten“, “Auca dels rabassaires“, entre altres.

El Congrés desl Diputats va tornar a rebutjar el passat 17 de setembre una moció d’ERC per aconseguir la nul·litat del judici a Lluís Companys.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.