Un dels nostres usuaris, assessor d'”Inés y la alegría”

2 comentaris

Acaba d’arribar a la biblioteca el darrer llibre d’Almudena Grandes, Inés y la alegría, una novel·la estretament vinculada al fons de la nostra biblioteca per diversos motius.

El primer és estrictament temàtic. Inés y la alegría és la primera entrega d’un projecte narratiu que preveu integrar sis novel·les independents compartint el mateix esperit i denominació sota el títol Episodios de una guerra interminable. En aquesta primera obra, Almudena Grandes ens situa dins l’intent de la resistència antifranquista de derrocar la dictadura  mitjançant una invasió militar per la Vall d’Aran el març de 1944, i que els mateixos guerrillers van batejar com Operación Reconquista.

Inés y la alegría és una obra de ficció inserida dins la crònica d’un esdeveniment real. Tot i això, la contextualització esdevé un fidel retrat de la Operación Reconquista, fet pel qual el lector trobarà a l’obra noms de personatges que van participar a la invasió, a la guerrilla antifranquista o senzillament de dirigents polítics com Dolores Ibárruri, Santiago Carrillo o Vicente López Tovar, entre d’altres.

Amb la voluntat d’oferir informació addicional als lectors més interessats en el seu contingut històric, l’editorial Tusquets ha habilitat una pàgina web sobre Inés y la alegría amb les biografies d’aquests personatges. I en aquest punt arribem a la segona vinculació de l’obra amb el fons de la nostra biblioteca: la recerca històrica relativa a les biografies dels personatges ha estat una investigació d’Albert Planas i Serra, investigador del Centre d’Estudis Històrics Internacionals, que ha elaborat a partir de bibliografia i material d’arxiu dipositat a la Biblioteca del Pavelló de la República.

Des d’aquí volem felicitar l’Albert per aquest col·laboració, així com convidar-vos a llegir la novel·la i a fer-nos arribar la vostra opinió! 

2 thoughts on “Un dels nostres usuaris, assessor d'”Inés y la alegría”

  1. Com sempre, la novel·la d’Almudena Grandes no us decepcionarà. Històricament, molt ben emmarcada dins la lluita antifranquista de postguerra, i narrativament, Grandes apel·la als sentiments i a la descripció propera com a punts forts per atreure el lector.

    Si la recerca històrica que s’ha elaborat per biografiar els personatges reals que apareixen a l’obra ha partit de l’Arxiu Biblioteca Pavelló de la República es deu que aquest centre concentra un dels majors fons documentals de Guerra Civil, franquisme i lluita antifranquista de Catalunya. Qualsevol investigador del ram s’ha vist o es veurà obligat a fer pas per l’ABPR si vol fer recerca del segle XX a nivell català i espanyol

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.