Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

Exposició: “La maternitat d’Elna: una obra de civilització en femení”

Deixa un comentari

Del 26 d’abril al 23 de maig de 2011 podeu visitar l’exposició: “La maternitat d’Elna: una obra de civilització en femení” al vestíbul de l’entrada de la Biblioteca del Campus Mundet.

La mostra pretén ser el testimoni de la lluita d’unes mares i uns fills per sobreviure a la gran barbàrie que va suposar la guerra, acostant així aquest episodi desconegut de l’exili republicà als ciutadans.

Després de la caiguda de Barcelona, el 26 de gener de 1939, en mans de l’exèrcit nacional, s’inicià, amb milers de ciutadans, un èxode sense precedents a la nostra història. Una onada de fugitius va començar a pressionar la frontera francesa i en tres setmanes escasses un total de 465.000 persones van creuar la frontera. En aquell context les dones embarassades tenien moltes dificultats per dur els seus fills al món. En els camps de refugiats l’índex de mortalitat infantil superava l’escruixidor nivell del 90 %. L’obertura de la Maternitat d’Elna just enmig de l’èxode va permetre que aquests nens naixessin lluny de la misèria dels camps.

Paral·lelament a la mostra s’han organitzat altres activitats relacionades amb el llibre La maternitat d’Elna : bressol dels exiliats, d’Assumpta Montellà, que trobareu a les biblioteques del CRAI de la UB.  L’autora és llicenciada en història i ha escrit diversos treballs d’investigació i recerca sobre la Guerra Civil espanyola i les rutes de l’exili.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.