Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

Eureca!: un cercador per a les col·leccions digitals catalanes

Deixa un comentari

El Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, mitjançant la Subdirecció General de Biblioteques, va endegar fa un temps el cercador d’Internet Eureca! (Enllaç Unificat a Recursos Electrònics de Catalunya) per facilitar l’accés als fons digitals catalans. Eureca!, que té l’objectiu de facilitar la difusió del patrimoni digital de Catalunya i augmentar la visibilitat de les col·leccions, permet accedir actualment a més de 290.000 documents digitalitzats (llibres, fotografies, mapes o cartells) per diverses institucions catalanes.

Eureca! funciona de manera similar a la biblioteca digital Europeana —de la qual ja us vam parlar al post Europeana: en marxa, ja que incorpora automàticament les dades que identifiquen un determinat document digital i permet localitzar la pàgina original on es pot trobar el document seleccionat.

El cercador Eureca! permet trobar documents digitalitzats penjats a diverses col·leccions catalanes d’interès cultural i científic, entre les quals destaquem:

* Arxiu de Revistes Catalanes Antigues (Biblioteca de Catalunya). Trobareu més informació al post Podem trobar revistes antigues completes en línia?
* Revistes Catalanes amb Accés Obert (Biblioteca de Catalunya, Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya i Centre de Supercomputació de Catalunya). Trobareu més informació al post RACO (Revistes Catalanes en Accés Obert)
Cartoteca Digital (Institut Cartogràfic de Catalunya)
Memòria Digital de Catalunya (Biblioteca de Catalunya i Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya)
Escena Digital (Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques (MAE) de l’Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona)
Tesis Doctorals en Xarxa (Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya i Centre de Supercomputació de Catalunya). Trobareu més informació al post Com localitzar i llegir tesis doctorals a la xarxa
Dipòsit de la Recerca de Catalunya (Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya i Centre de Supercomputació de Catalunya)
Materials Docents en Xarxa (Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya i Centre de Supercomputació de Catalunya)

Tenint en compte la gran quantitat de documents als quals dóna accés, i que durant el 2010 aquest cercador ha rebut 17.000 consultes, pensem que és una eina que val la pena tenir en compte en les vostres recerques. Per cert, una darrera dada: les cerques més repetides corresponen a paraules com Barcelona, Menorca, Guerra Civil Espanyola, Tortosa, Salvany, science, teatre, filosofia, Ramon Llull o Girona.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.