Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

Archivo Rojo: l’arxiu fotogràfic de la Junta Delegada de Defensa de Madrid

Deixa un comentari

Avui us volem parlar d’una iniciativa molt interessant del Ministerio de Cultura que té el curiós nom d’Archivo Rojo. Es tracta d’un valuós conjunt de fotografies creat per la Junta Delegada de Defensa de Madrid com a fons propagandístic per denunciar els desastres de la Guerra Civil Espanyola que, posteriorment, va ser amagat i utilitzat pel bàndol nacional com a instrument de repressió política.

El fons està format per 3.051 imatges, bàsicament del període de la Guerra Civil Espanyola, tot i que també conté imatges d’esdeveniments anteriors al conflicte, com la Insurrecció de Jaca de 1930 o els Fets d’Octubre de 1934. Us recomanem que doneu una ullada als fons fotogràfics als quals dóna accés l’Archivo Rojo a través de l’opció “Buscar por categorías”, ja que podreu visualitzar imatges sobre temes tan interessants com armament, vida al front i a la rereguarda, presoners de guerra, refugiats, serveis sanitaris al front, etc. A més, qualsevol persona pot aportar els seus coneixements sobre les imatges —lloc i/o data en què van ser fete,  noms de les persones que hi apareixen, etc., a través de l’opció “Aportar información”.

I per acabar, una curiositat: sembla ser que el nom Archivo Rojo no està relacionat amb el bàndol d’on són originàries les fotografies, sinó que fa referència a Vicente Rojo, el general republicà que va ocupar el càrrec de Jefe del Estado Mayor de las Fuerzas de Defensa en Madrid. Us ho pensàveu?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.