Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

Centre d’Interpretació de la Batalla de l’Ebre : la memòria de la guerra

Deixa un comentari

Després d’un any i mig en obres reobre les portes als visitants  el renovat Centre d’interpretació de la batalla de l’Ebre a la modernista casa Sol de Gandesa, que va ser durant la Guerra Civil i la batalla de l’Ebre quarter general de la 50a divisió franquista i posteriorment de la segona brigada i la 13a divisió.

La memòria dels edificis serveix per explicar la història i un municipi com Gandesa durament castigat per la guerra té molts edificis amb memòria. De fet, la memòria dels edificis és el primer apartat del renovat Museu Memorial-Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre, una gran sala d’exposicions on s’explica també la memòria dels objectes com a excusa per parlar de la vida quotidiana dels soldats i dels civils. En aquest àmbit hi ha un espai específic per als metralleros, els habitants de la comarca que es dedicaven a recollir les restes del material bèl·lic (majoritàriament ferro i acer) per portar-les als centres de recuperació de Gandesa, Corbera d’Ebre, Pinell de Brai i Móra d’Ebre. I també es fa referència a la memòria del paisatge amb una instal·lació audiovisual en què es projectaran imatges de l’evolució de la Batalla de l’Ebre i entrevistes a persones que desgranen els seus records sobre la guerra, la vida quotidiana o el paisatge. És la memòria de les persones.

A més, en el nou equipament s’hi exposen fotografies i documents representatius d’aquest esdeveniment històric, així com el material bèl·lic que va col·leccionar durant prop de quatre dècades Antonio Blanc, que a partir d’ara tindrà un espai propi: el col·leccionisme com una manera de preservar el record.

Aquest centre quedarà integrat en la xarxa d’espais i centres d’interpretació de la batalla de l’Ebre tot i que conservarà la seva autonomia. D’aquesta manera, es tanca un tema pendent: la integració de Gandesa en el projecte del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.