Centre d’Interpretació de la Batalla de l’Ebre : la memòria de la guerra

Després d’un any i mig en obres reobre les portes als visitants  el renovat Centre d’interpretació de la batalla de l’Ebre a la modernista casa Sol de Gandesa, que va ser durant la Guerra Civil i la batalla de l’Ebre quarter general de la 50a divisió franquista i posteriorment de la segona brigada i la 13a divisió.

La memòria dels edificis serveix per explicar la història i un municipi com Gandesa durament castigat per la guerra té molts edificis amb memòria. De fet, la memòria dels edificis és el primer apartat del renovat Museu Memorial-Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre, una gran sala d’exposicions on s’explica també la memòria dels objectes com a excusa per parlar de la vida quotidiana dels soldats i dels civils. En aquest àmbit hi ha un espai específic per als metralleros, els habitants de la comarca que es dedicaven a recollir les restes del material bèl·lic (majoritàriament ferro i acer) per portar-les als centres de recuperació de Gandesa, Corbera d’Ebre, Pinell de Brai i Móra d’Ebre. I també es fa referència a la memòria del paisatge amb una instal·lació audiovisual en què es projectaran imatges de l’evolució de la Batalla de l’Ebre i entrevistes a persones que desgranen els seus records sobre la guerra, la vida quotidiana o el paisatge. És la memòria de les persones.

A més, en el nou equipament s’hi exposen fotografies i documents representatius d’aquest esdeveniment històric, així com el material bèl·lic que va col·leccionar durant prop de quatre dècades Antonio Blanc, que a partir d’ara tindrà un espai propi: el col·leccionisme com una manera de preservar el record.

Aquest centre quedarà integrat en la xarxa d’espais i centres d’interpretació de la batalla de l’Ebre tot i que conservarà la seva autonomia. D’aquesta manera, es tanca un tema pendent: la integració de Gandesa en el projecte del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE).

Aquesta entrada s'ha publicat en Exposicions, Guerra Civil espanyola i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s