Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

Un fons sobre les Milícies Pirinenques a la Biblioteca del Pavelló de la República

Deixa un comentari

El passat mes de març l’historiador Antoni Gascón, autor juntament amb Ramon Ferrerons, de l’article Les Milícies Pirinenques, nacionalisme armat, publicat a L’Avenç, núm. 91 (1986), p. 20–29, va cedir a la Biblioteca del Pavelló de la República còpia de la documentació consultada en l’elaboració del seu treball. La documentació original és propietat de Reinald Benet i Solé, familiar de qui va ser cap superior de les Milícies Pirinenques, Josep M. Benet i de Caparà.

A finals d’agost de 1936  el Comitè Central de Milícies Antifeixistes de Catalunya va donar llum verda a la creació de les Milícies Antifeixistes Alpines. Van ser dirigides pel Comandant Josep Maria Benet i de Caparà i el Capità Carles Balaguer. El mes de setembre van passar a dependre de la Conselleria de Defensa de la Generalitat de Catalunya i van prendre el nom primer de Milícies Pirinenques, i després  de Regiment Pirinenc núm.1 de Catalunya.  Es van estructurar en dos batallons, un dels quals era l’encarregat de reprimir el contraban a la frontera amb l’estat francès, una companyia d’esquí, dues companyies de raquetes i una secció marítima de vigilància de costes. El maig de 1937, el Regiment Pirinenc es va integrar forçosament a l’Exèrcit Popular de la República i, el juliol, va desaparèixer definitivament i va quedar distribuït en les Brigades 72, 130 i 102 de la 43a Divisió. Josep M. Benet va ser destinat com a cap d’Estat Major de la 43a Divisió.

El fons conté documentació sobre la seva creació, la seva dependència, primer de la Conselleria de Defensa de la Generalitat de Catalunya i després de l’Exèrcit Popular de la República, els conflictes que aquest canvi va comportar (desercions, etc.) i sobre diversos fets (fets del “Cojo de Màlaga”) relacionats amb l’interès de Benet i de les Milícies en aquesta organització militar a les ordres de la Generalitat de Catalunya.

Podeu consultar l’inventari a: Inventaris dels Fons d’Arxiu > Inventaris de la col·lecció del  CEHI > Inventari del fons MP. Milícies Pirinenques.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.