Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

La Fundació Parc Aeronàutic de Catalunya a Sabadell

Deixa un comentari

Avui ens agradaria parlar-vos de la Fundació Parc Aeronàutic de Catalunya (FPAC). Es tracta d’un organisme privat, amb seu a l’aeroport de Sabadell, que es va constituir l’any 1997 amb la voluntat d’impulsar la conservació del patrimoni i la divulgació de l’aeronàutica a Catalunya.

Entre els seus objectius hi ha la recopilació, restauració i manteniment de material aeronàutic, l’organització d’activitats culturals, divulgatives i educatives per tal de donar a conèixer l’aeronàutica i la promoció d’exhibicions periòdiques d’aeronaus històriques per al públic en general.

Actualment la FPAC té 28 tipus d’aeronaus diferents, entre les quals podem trobar destacats avions de guerra, com ara un Bücker Bü 131 Jungmann, un avió biplà alemany dissenyat l’any 1934 que va arribar a Espanya durant la Guerra Civil formant part de l’ajut alemany a l’exèrcit sublevat, o bé un Polikarpov I-153 Chaika, un dels avions més utilitzats per l’aviació republicana, d’origen rus i que a partir de 1937 es va fabricar també a Reus i Sabadell.

Dins la tasca de recuperació d’avions històrics, el passat mes de gener va arribar a la fundació un Douglas DC-3 (EC-ASP), que des de 1974 es trobava abandonat a l’aeroport de Madrid-Barajas. Aquest avió va ser construït el 1944 i va servir en les forces aèries britàniques durant els últims mesos de la Segona Guerra Mundial. Després de la guerra va ser donat de baixa i es va vendre al mercat civil. També va ser utilitzat per diverses companyies comercials fins que va quedar abandonat a Madrid-Barajas.

Si esteu interessats en aquesta temàtica i voleu fer una visita a l’aeròdrom, heu de saber que es realitzen exhibicions d’avions d’època cada tercer diumenge de mes, al matí a partir de les 11:00 hores. L’entrada és gratuïta.

Recordeu que en el fons documental del CRAI Biblioteca Pavelló de la República podeu trobar bibliografia sobre el tema de l’aviació militar i l’aeronàutica en general.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.