Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

La llista negra del franquisme a la revista “Sapiens”

1 comentari

El passat mes de juliol la revista Sapiens publicava una llista negra, amb més de quatre cents catalans antifranquistes vigilats pel règim, descoberta per l’historiador Albert Planas i Serra, usuari i amic del CRAI Biblioteca Pavelló de la República.

Comunistes i democratacristians, sindicalistes i empresaris, artistes i estudiants sospitosos en la llista policial més extensa, diversa i detallada que mai s’ha trobat a Catalunya i que esdevé una radiografia de la militància clandestina en un dels moments més tensos i delicats de la dictadura: l’estat d’excepció del 1969.

Podeu  consultar les fitxes completes sospitosos al web de la revista. S’ha reproduït la informació exactament igual com la van escriure els funcionaris del règim (inclosos els noms propis). L’única cosa que s’ha canviat és l’ordre en què apareixen els noms a dins de cada relació: al web estan ordenats alfabèticament.

Les relacions estan dividides en vuit llistes (“relaciones”). Les quatre primeres agrupen professionals liberals, artistes i intel·lectuals. Les altres quatre, sindicalistes, comunistes i també les persones vinculades a la Caputxinada del 1966.

Es pot fer la cerca de dues maneres: passant pàgina a pàgina o introduint el nom o cognom de la persona que busques en el cercador que hi ha a la columna dreta. Cal recordar que els noms apareixen en castellà. Per exemple, Jordi Pujol és Jorge Pujol.

One thought on “La llista negra del franquisme a la revista “Sapiens”

  1. Retroenllaç: La llista negra del franquisme « Biblioteca

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.