Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

Descobert el document sonor del discurs del general Rojo al final de la Guerra Civil

Deixa un comentari

Fa uns quants dies va sortir la notícia que TV3 Televisió de Catalunya ha tingut accés a l’únic missatge per ràdio que el cap de l’exèrcit republicà Vicente Rojo va fer durant la guerra civil espanyola, uns dies abans que Barcelona caigués en mans franquistes. La família el va trobar amb la documentació del militar i ara surt a la llum setanta-quatre anys després.

El divuit de gener de 1939 el general Vicente Rojo, aleshores Cap de l’Estat Major de l’Exèrcit Republicà es va dirigir davant els micròfons de la radio, al poble espanyol, amb la guerra pràcticament perduda.

D’aquest document sonor inèdit hi havia transcripcions. En el seu discurs assumeix la derrota i demana que s’acabin les hostilitats entre els dos bàndols: “Es hora de que eso acabe, porque es ya mucha la sangre que ha corrido inocentemente”.

rojo

Malgrat que l’Archivo Histórico Nacional de Madrid és el que conserva tota la documentació personal de Rojo, us recordem que al CRAI Biblioteca Pavelló de la República també podeu trobar nombrosa informació sobre el personatge i els llibres que va escriure s0bre la guerra.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.