Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

El factor d’impacte i l’avaluació de les revistes científiques

Deixa un comentari

El factor d’impacte (el nom prové del terme anglès impact factor) és una mesura de la importància que s’atribueix a una publicació científica. És un indicador que cada any calcula l’Institut d’Informació Científica (ISI o Institute for Scientific Information) per a aquelles publicacions sobres les que es fa aquest seguiment. Els resultats són publicats en un informe anomenat el Journal Citation Report.

El factor d’impacte es fa servir com a mesura de la qualitat de les revistes científiques, i per extensió de la qualitat dels articles dels investigadors que hi publiquen. Es calcula  dividint el nombre de citacions de l’any en curs dels articles publicats en els dos anys anteriors, pel nombre total d’articles publicats en aquests dos anys.

No obstant, l’ús del factor d’impacte és controvertit, tant per com se seleccionen les revistes com per la manera de calcular l’índex.

Hi ha altres eines utilitzades per a l’avaluació de la recerca dels investigadors com el nombre de cites o l’índex H.

L’eina tradicional per conèixer el nombre de citacions que rep un treball determinat és la base de dades ISI Web of Science (en les seves diferents versions d’índexs de citacions: Science, Social Sciences i Arts & Humanities), dins la plataforma Web of Knowledge.

Actualment, cada vegada més recursos inclouen el nombre de citacions que rep un determinat article. Per exemple, el cercador acadèmic de Google, Google Scholar (http://scholar.google.com/) o el dipòsit de literatura científica CiteSeer (http://citeseer.ist.psu.edu).

El CRAI de la UB té una pàgina web on podeu trobar tota la informació sobre l’avaluació de les revistes científiques amb un recull d’eines i índexs per valorar les publicacions científiques i indicadors de visibilitat i impacte per a l’avaluació de l’activitat investigadora.

reshPel que fa al món de les revistes d’humanitats l’eina que podeu fer servir és RESH (Revistas españolas de Ciencias Sociales y Humanidades) un sistema d’informació que integra els indicadors de qualitat per a les revistes científiques espanyoles en Ciències Socials i Humanitats. Aglutina diferents  projectes desenvolupats pel EPUC (Grupo de Investigación de Evaluación de Publicaciones Científicas) del CCHS-CSIC i pel EC3 (Grupo de Evaluación de la Ciencia y de la Comunicación Científica) de la Universidad de Granada, reunint indicadors que han estat desenvolupats, aplicats i actualitzats per ambdós grups.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.