Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

El cementiri de Teba: la segona fossa d’afusellats més important de l’Estat espanyol

Deixa un comentari

Fa uns quants mesos vam llegir a la premsa que el cementiri municipal de Teba a la província de Màlaga, acull els treballs d’exhumació de la que es considera la segona fossa comuna més important de l’estat espanyol pel nombre de restes, després de la de Sant Rafael, a Màlaga capital.

Es preveu que es trobin més d’un centenar de veïns de la localitat afusellats per les tropes franquistes durant la Guerra Civil.

L’arqueòleg Andreu Fernández dirigeix les excavacions i, fins al moment, s’han trobat les restes de 35 persones que van ser afusellades entre 1936 i 1949.

Entre el 12 i el 14 de setembre de 1936, les tropes franquistes van prendre el poble i molts habitants van fugir a la recerca del front republicà, situat entre Peñarrubia i Ardales, en direcció a Casarabonela on es van refugiar fins al febrer de 1937.

Quan el front republicà estava a punt de caure fugiren en direcció a Màlaga, però el 6 de febrer de 1937 van ser interceptats a Campanillas per les tropes franquistes que els van assegurar que les persones que no tinguessin delictes de sang podien tornar a casa sense que els passés res. Així molta gent va emprendre el viatge de tornada.

Entre els dies 7 i 10 de febrer, van arribar al poble i van ser detinguts gairebé tots els homes. La nit del 23 de febrer van portar al cementiri 81 homes i 3 dones, en grups de deu, i els van afusellar.

La tasca de desenterrar i identificar les restes és molt dificultosa, perquè les víctimes van ser llançades unes sobre les altres sense cap mirament. El coordinador d’aquesta investigació, Juan Fuentes, membre de la Asociación por la Memoria Històrica de Antequera  està en contacte amb més de 30 famílies del municipi, que desitgen poder enterrar els seus éssers estimats en un lloc digne.

Esperem que ho aconsegueixin!

Us recordem que al CRAI Biblioteca Pavelló de la República podeu trobar nombrosa bibliografia sobre el tema de les fosses comunes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.