Antonina Rodrigo “Mujeres olvidadas. Las grandes silenciadas de la Segunda República”

antoninaAmb Mujeres olvidadas. Las grandes silenciadas de la Segunda República, Antonina Rodrigo, usuària i amiga del CRAI Biblioteca Pavelló de la República, tanca una tasca que va iniciar fa molts anys:  la de recuperar i donar a conèixer la vida i l’obra de les grans dones de la Segona República espanyola, excloses de la història  d’Espanya a causa de la guerra, la repressió posterior i l’exili.

En aquesta nova edició revisada,  l’autora rescata la vida i els èxits de quinze dones que van formar part de la avantguarda intel·lectual, política i artística d’Espanya: les revolucionàries Dolors Ibárruri, Margarita Nelken, Vitòria Kent, Federica Montseny i Maruja Ruiz, la periodista María Luz Morales; les actrius Margarida Xirgu, Antonia Mercé i María Casares, les mestres Maria de Maeztu i Enriqueta Otero Blanc, la pintora María Blanchard, les escriptores Maria Goyri, Zenobia Camprubí i María Teresa León.

Totes elles van trencar els motlles establerts i van aconseguir conciliar la rebel · lió personal amb la solidaritat universal dels drets humans.

Antonina Rodrigo va néixer a Granada, al barri de l’Albaicín, el 1935, i des de fa dècades viu a Barcelona. Entre les seves nombroses publicacions cal destacar les dedicades a Mariana de Pineda, a García Lorca, Salvador Dalí i personatges de la República, la guerra i l’exili, com Margarida Xirgu, el doctor Trueta, Federica Montseny, Manuel Ángeles Ortiz, Amparo Poch i Gascón, Maria Teresa Toral Peñaranda … i dones anònimes represaliades.

Les seves obres han estat traduïdes a diversos idiomes i ha rebut diversos premis com el Premi a la Lleialtat Republicana de l’Associació Manuel Azaña (Madrid, 2000) o la Creu de Sant Jordi que, a l’any 2006, la  li va atorgar la Generalitat de Catalunya.

Moltes felicitats per la feina feta Antonina! T’esperem al Pavelló.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícies d’actualitat, Novetats bibliogràfiques: hem triat… i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s