Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

Antonina Rodrigo “Mujeres olvidadas. Las grandes silenciadas de la Segunda República”

Deixa un comentari

antoninaAmb Mujeres olvidadas. Las grandes silenciadas de la Segunda República, Antonina Rodrigo, usuària i amiga del CRAI Biblioteca Pavelló de la República, tanca una tasca que va iniciar fa molts anys:  la de recuperar i donar a conèixer la vida i l’obra de les grans dones de la Segona República espanyola, excloses de la història  d’Espanya a causa de la guerra, la repressió posterior i l’exili.

En aquesta nova edició revisada,  l’autora rescata la vida i els èxits de quinze dones que van formar part de la avantguarda intel·lectual, política i artística d’Espanya: les revolucionàries Dolors Ibárruri, Margarita Nelken, Vitòria Kent, Federica Montseny i Maruja Ruiz, la periodista María Luz Morales; les actrius Margarida Xirgu, Antonia Mercé i María Casares, les mestres Maria de Maeztu i Enriqueta Otero Blanc, la pintora María Blanchard, les escriptores Maria Goyri, Zenobia Camprubí i María Teresa León.

Totes elles van trencar els motlles establerts i van aconseguir conciliar la rebel · lió personal amb la solidaritat universal dels drets humans.

Antonina Rodrigo va néixer a Granada, al barri de l’Albaicín, el 1935, i des de fa dècades viu a Barcelona. Entre les seves nombroses publicacions cal destacar les dedicades a Mariana de Pineda, a García Lorca, Salvador Dalí i personatges de la República, la guerra i l’exili, com Margarida Xirgu, el doctor Trueta, Federica Montseny, Manuel Ángeles Ortiz, Amparo Poch i Gascón, Maria Teresa Toral Peñaranda … i dones anònimes represaliades.

Les seves obres han estat traduïdes a diversos idiomes i ha rebut diversos premis com el Premi a la Lleialtat Republicana de l’Associació Manuel Azaña (Madrid, 2000) o la Creu de Sant Jordi que, a l’any 2006, la  li va atorgar la Generalitat de Catalunya.

Moltes felicitats per la feina feta Antonina! T’esperem al Pavelló.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.