Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

Amicale des Anciens Guérilleros

Deixa un comentari

portada_amicaleEl CRAI Biblioteca Pavelló de la República ha rebut, com a donació de l’Amicale des Anciens Guérilleros Espagnols “F.F.I Gard-Lozére”, el llibre d’Anne-Marie Garcia Adiós guerrillero : Joaquín Arasanz Raso “Villacampa” : un vie et un parcours d’exception,   que narra la vida de Joaquin Arasanz “Villacampa”.

L’ Anne ha volgut retre homenatge al seu padrastre i ha escrit la història novel·lada de la vida d’aquest maqui amb 30 anys de lluita a les seves espatlles.  Al llarg de la Guerra Civil va estar  a diversos fronts. Durant el mes de febrer de 1939 va passar a França amb la mítica 43 Divisió. Intern a quatre camps de concentració (Argelers, Sant Cebrià de Rosselló, Le Barcarès i Bram), i a dues presons (Carcassonne i Marsella), va participar activament a la Resistència i va tornar a l’estat espanyol l’any 1944 per lluitar contra el franquisme. Més tard fou detingut, torturat i condemnat a mort, pena que commutà per anys a la presó al penal de Burgos.  Va escriure un llibre sobre la seva experiència editat el 1994, un any abans de morir.

L’associació Amicale des Anciens Guérrilleros espagnols en France es va crear el 1945 per la defensa de la memòria dels republicans espanyols i de la Resistència espanyola a França, però va ser prohibida el 1950. No va ser fins l ‘any 1976 que va poder tornar a les seves activitats i avui dia està reconeguda per l’estat francès i participa en totes les  cerimònies oficials i actes de memòria que es fan tant a França com a l’estat espanyol.

L’Amicale organitza actes d’homenatge i memòria, exposicions, conferències sobre la guerra civil espanyola, l’exili, la resistència … La secció “FFI Gard-Lozère” ofereix una exposició itinerant “Guérilleros les soldats oubliés” amb 33 panells, 28 dibuixos i un gran nombre de documents originals, que va acompanyada de debats, visites guiades, espectacles. Si voleu més informació podeu escriure a joachim.anne.garcia@wanadoo.fr

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.