Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

Casa Beleta: una altra troballa al CRAI Biblioteca Pavelló de la República

14 comentaris

Fa uns quants dies, catalogant una revista dels anys 20, Academia Calasancia, vam trobar, en el seu interior, un fulletó que ens va sorprendre. Era un catàleg il·lustrat amb uns fantàstics dibuixos de senyors molt ben vestits. A la portada hi apareix el nom de “Casa Beleta” i l’adreça “Avenida Puerta del Angel 35. Barcelona”.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

En la pàgina següent ens diu que són els creadors del “traje tipo marinero para niños” i que la casa “atiende con especial esmero los ramos de sastrería, camisería y géneros de punto”. A les altres pàgines trobem imatges de senyors vestits amb esmòquings, fracs, abrics, barrets de copa, guants, camises … tots elegantíssims!

Vam voler trobar informació sobre la citada casa Beleta i vam consultar l’hemeroteca de La Vanguardia. Ens van sortir una noticia del dijous dia 8 de juny de l’any 1933, que diu que el proper dissabte a les sis i mitja de la tarda, al restaurant Patria de Barcelona, s’oferirà un vi en honor al diputat  don Manuel Carrasco i Formiguera amb motiu  de la campanya que ha dut a terme contra la llei de congregacions religioses i que es posen a la venda els tiquets al preu de 2,50 pessetes a diversos establiments entre els que trobem mencionat “Casa Beleta, avenida de la Puerta del Angel 35”.

També vam trobar un altre anunci publicat al diari La Humanitat , número 358 de l’any 1932. En un requadre publicitari surt el nom “Casa Beleta, el millor assortit en camises, corbates, pijames, bates, plumes, sueters. Preus econòmics” i torna a donar la mateixa adreça de l’avinguda Portal de l’Àngel 35.

En una notícia del 20 de maig l’any 1934 també de La Vanguardia i en un altre requadre publicitari diu “Mañana tarde inauguración Casa Beleta, Calle Fontanella 20”. No sabem si és la mateixa casa. El que si sabem és que també es dediquen a la sastreria perquè en un altre anunci de La Vanguardia, aquest cop de l’any 1964, segueix existint una Casa Beleta al carrer Fontanella número 20 de Barcelona que “precisa aprendices” per a la secció de sastreria.

L’origen de la casa podria tenir relació amb el El Dique Flotante un establiment de Barcelona, dedicat a la venda de teixits, confecció i alta costura, fundat l’any 1889 per Joaquím Beleta Mir, al barri de la Ribera. Anys després, el negoci es va traslladar a l’avinguda Portal de l’Àngel, 9 i més tard es va traslladar al passeig de Gràcia, 21, cantonada amb Diputació, fins que la casa va tancar cap al el final de la dècada de 1980. Els seus inicis van ser en la sastreria masculina, els vestits de mariner i la confecció infantil, a més de la venda de teixits que els va obrir el camp de la modisteria. Cap a l’inici de la dècada de 1920 va iniciar una secció d’alta costura.

Pot ser  algun dels seguidors del nostre blog ens pot aportar més informació!

14 thoughts on “Casa Beleta: una altra troballa al CRAI Biblioteca Pavelló de la República

 1. Imagino que ya lo habréis hecho pero si picáis en Google “El Dique Flotante” salen 45.700 resultados.
  Saludos

  M'agrada

  • Gràcies Manuel pel teu comentari.
   D’informació sobre “El dique flotante” ja hem vist que n’hi ha molta però en lloc hem trobat si té alguna relació amb “Casa Beleta” que és el que realment ens interessa a nosaltres.
   Salutacions,

   M'agrada

 2. Bon dia. No sé si serà el mateix però existia una “Camiseria Beleta” molt reconeguda al carrer Fontanella, vorera de mar, tocant a Via Laietana. Si no recordo malament, la van tancar als anys setanta.
  Perdoneu la imprecisió.

  M'agrada

 3. Disculpeu. Per llegir les coses de pressa no he vist que ja parlàveu de Beleta al carrer Fontanella.

  M'agrada

 4. Envio el vostre correu a Josep Casamartina i Parasols, que per si no ha estat avisat, em sembla una persona amb la màxima competència sobre la moda a Catalunya, i suposo que estarà molt intressat amb aquesta simpàtica notìcia. Josep Casamartina i Parasols té en curs al palau Robert una exposiciò sobre la moda dels anys 60 als 80 a Catalunya. Suposo que tots sabeu qui és…

  M'agrada

 5. Hola Biblioteca! i Hola Ana Maria Saludes!!
  Jo juraria que aquesta casa té relació directa amb el Dique Flotante, però com que els conec personalment els ho demanaré i us dic alguna cosa.

  records!

  J C i P

  P/D Per cert, el catàleg que heu trobat de la Casa Beleta és preciós!

  M'agrada

 6. Retroenllaç: Més troballes al CRAI Biblioteca Pavelló de la República | Blog de la Biblioteca del Pavelló de la República

 7. Si, eren els Cosins dels propietaris del Dique Flotante. Tots els Beleta van començar com a treballadors de la tenda de Pla de Palau – dormint ai terra de la mateixa tenda – . A la mort del propietari, Joaquim Beleta va adquirir la tenda de Pla de Palau i el seu germà va obrir Casa Beleta. Divertida competència als medis de l época sobre la autoría del traje de mariner pels infants

  M'agrada

  • Moltes gràcies pel teu comentari Albert! Ara ja tenim més informació. Salutacions,

   M'agrada

  • Joaquín Beleta Mir va confiar la gestió de la seva botiga, El Dique Flotante de Pla de Palau, al seu cosí Ramon Beleta. Anys més tard, concretament al 1933 Ramon Beleta, el meu avi, va fundar la sastreria Casa Beleta al Portal de l’Àngel 35. Quan el van fer fora de la botiga i del pis on vivien que tenien en el mateix edifici, per enderrocar-lo i construir-hi el Banc d’Espanya, va traslladar la botiga al carrer de Fontanella 20. El negoci d’aquesta última botiga la va continuar el seu fill, el meu tiet, fins als anys 70 quan va tancar a causa de la seva mort prematura.

   M'agrada

  • Joaquín Beleta Mir va confiar la gestió de la seva botiga, El Dique Flotante de Pla de Palau, al seu cosí Ramon Beleta. Anys més tard, concretament al 1933 Ramon Beleta, el meu avi, va fundar la sastreria Casa Beleta al Portal de l’Àngel 35. Quan el van fer fora de la botiga i del pis on vivien que tenien en el mateix edifici, per enderrocar-lo i construir-hi el Banc d’Espanya, va traslladar la botiga al carrer de Fontanella 20. El negoci d’aquesta última botiga la va continuar el seu fill, el meu tiet, fins als anys 70 quan va tancar a causa de la seva mort prematura.

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.