Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

Nova col·lecció a la Memòria Digital de Catalunya: “Pegaso-memòria obrera” del CRAI Biblioteca Pavelló de la República

2 comentaris

El CRAI Biblioteca Pavelló de la República inicia el projecte de la seva Fonoteca Digital amb la col·lecció Pegaso: memòria obrera (CRAI Universitat de Barcelona), un recull de 59 entrevistes realitzades als treballadors de la fàbrica PEGASO (ENASA), que acaba de ser incorporada a la Memòria Digital de Catalunya.

La voluntat que la societat actual no oblidi el que va representar  la lluita obrera contra la dictadura franquista des de les fàbriques és el que va portar Antonio Castán i Santiago Medina, treballadors jubilats de la PEGASO (ENASA), a realitzar la gravació de les entrevistes i a recopilar diversa documentació.

Les gravacions es van fer en condicions molt precàries i amb una infraestructura molt casolana, per tant són habituals els sorolls, els talls, etc. No obstant, l’interès històric del contingut justifica a bastament la creació d’aquesta fonoteca digital.

Lany 2011, ells mateixos, van fer donació al CRAI Biblioteca Pavelló de la República del total del material recollit. Tant les monografies com les publicacions periòdiques es poden consultar al catàleg, així com l’inventari d’arxiu Fons Memòria obrera de la fàbrica ENASA (PEGASO).

Des del punt de vista històric, aquest material constitueix una font imprescindible  per a l’estudi de la història del moviment obrer durant el franquisme.

Ferran Gassiot va filmar, amb la productora Paral·lel 40, el documental  Tornar a la fàbrica, que narra tota aquesta història de recuperació de la memòria històrica fins a l’arribada de la documentació al Pavelló i que es va emetre per TV3 Televisió de Catalunya.

pegaso

2 thoughts on “Nova col·lecció a la Memòria Digital de Catalunya: “Pegaso-memòria obrera” del CRAI Biblioteca Pavelló de la República

  1. Retroenllaç: “3819, huellas imborrables” novetat bibliogràfica incorporada a la col·lecció digital “Pegaso – memòria obrera (Universitat de Barcelona)” | Blog de la Biblioteca del Pavelló de la República

  2. Retroenllaç: Adhesius del CRAI Biblioteca Pavelló de la República: nova col·lecció a la Memòria Digital de Catalunya | Blog de la Biblioteca del Pavelló de la República

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.