El CRAI Biblioteca del Pavelló de la República col·labora en el projecte del Memorial Democràtic: “Catalunya en Transició”

El Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya promou la mostra sobre la transició de la dictadura a la democràcia que porta per títol: Catalunya en Transició. De l’Assemblea de Catalunya a les eleccions al Parlament (1971-1980)

Es va inaugurar el passat dia 19 de juliol de 2013 al Pati d’Armes del Castell de Montjuïc i es podrà veure fins al 28 de febrer de 2014. Després iniciarà itinerància per viles i ciutats del país, acompanyada de diverses activitats paral·leles i activitats pedagògiques.

Capcalera_EnTransicio_JPG

L’ exposició pretén oferir una mirada catalana sobre la transició en base a dues singularitats. La primera és el procés que condueix a les eleccions generals de l’any 1977 basat en la unitat d’oposició a la dictadura franquista dels moviments socials, entitats, personalitats i les incipients forces polítiques entorn a l’Assemblea de Catalunya. El segon tret diferenciador és el procés polític des de les eleccions del 15 de juny de 1977 a les eleccions al Parlament de Catalunya de 1980, que comporta un mapa polític diferenciat al que es constitueix a la resta de l’Estat.

Com en d’altres ocasions el Memorial Democràtic es va adreçar al CRAI Biblioteca Pavelló de la República per tal de comptar amb la seva col·laboració a l’hora de localitzar i seleccionar documentació original per il·lustrar aquest projecte. S’han prestat 19 documents entre fotografies, fulls volants, adhesius i mapes.

En aquesta ocasió el Memorial ha ampliat l’àmbit de recerca de materials per a la mostra a totes les persones que privadament poguessin conservar documents, fotografies o objectes relacionats amb vagues, reunions i tancaments en esglésies, manifestacions,  eleccions, actes i concerts reivindicatius, sancions per participar en actes de protesta, etc. i que estiguessin disposades a facilitar la digitalització o el préstec per a l’exposició.

A partir de l’exposició s’està realitzant també un llibre per explicar a les aules els anys de la transició catalana. El llibre formarà part de la col·lecció Eines de Memòria i serà el número 6.  La majoria d’imatges són les que ja apareixen a l’exposició però se n’hi han incorporat algunes més, sobretot del Fons Personal de Xavier Vinader, del nostre arxiu.

Aquesta entrada s'ha publicat en Exposicions, Fons d'arxiu, Notícies d’actualitat, Transició democràtica i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s