Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

El CRAI Biblioteca del Pavelló de la República col·labora en el projecte del Memorial Democràtic: “Catalunya en Transició”

Deixa un comentari

El Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya promou la mostra sobre la transició de la dictadura a la democràcia que porta per títol: Catalunya en Transició. De l’Assemblea de Catalunya a les eleccions al Parlament (1971-1980)

Es va inaugurar el passat dia 19 de juliol de 2013 al Pati d’Armes del Castell de Montjuïc i es podrà veure fins al 28 de febrer de 2014. Després iniciarà itinerància per viles i ciutats del país, acompanyada de diverses activitats paral·leles i activitats pedagògiques.

Capcalera_EnTransicio_JPG

L’ exposició pretén oferir una mirada catalana sobre la transició en base a dues singularitats. La primera és el procés que condueix a les eleccions generals de l’any 1977 basat en la unitat d’oposició a la dictadura franquista dels moviments socials, entitats, personalitats i les incipients forces polítiques entorn a l’Assemblea de Catalunya. El segon tret diferenciador és el procés polític des de les eleccions del 15 de juny de 1977 a les eleccions al Parlament de Catalunya de 1980, que comporta un mapa polític diferenciat al que es constitueix a la resta de l’Estat.

Com en d’altres ocasions el Memorial Democràtic es va adreçar al CRAI Biblioteca Pavelló de la República per tal de comptar amb la seva col·laboració a l’hora de localitzar i seleccionar documentació original per il·lustrar aquest projecte. S’han prestat 19 documents entre fotografies, fulls volants, adhesius i mapes.

En aquesta ocasió el Memorial ha ampliat l’àmbit de recerca de materials per a la mostra a totes les persones que privadament poguessin conservar documents, fotografies o objectes relacionats amb vagues, reunions i tancaments en esglésies, manifestacions,  eleccions, actes i concerts reivindicatius, sancions per participar en actes de protesta, etc. i que estiguessin disposades a facilitar la digitalització o el préstec per a l’exposició.

A partir de l’exposició s’està realitzant també un llibre per explicar a les aules els anys de la transició catalana. El llibre formarà part de la col·lecció Eines de Memòria i serà el número 6.  La majoria d’imatges són les que ja apareixen a l’exposició però se n’hi han incorporat algunes més, sobretot del Fons Personal de Xavier Vinader, del nostre arxiu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.