Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

Inaugurada l’exposició “Pau Casals i el compromís amb la pau. El concert del Liceu a favor de les víctimes dels bombardeigs de guerra” amb material del CRAI Biblioteca Pavelló de la República

Deixa un comentari

p_casals

Imatge de Pau Casals del nostre fons d’arxiu
CRAI Biblioteca Pavelló de la República

El 27 de novembre s’ inaugura al Teatre del Liceu una exposició sobre Pau Casals i els bombardeigs que va patir la ciutat de Barcelona durant la Guerra Civil.  Es podrà veure fins al 7 de gener del 2014 i està produïda pel Memorial Democràtic amb la col·laboració del Gran Teatre del Liceu, el Conservatori del Liceu i la Fundació Pau Casals.

“Pau Casals i el compromís amb la pau. El concert del Liceu a favor de les víctimes dels bombardeigs de guerra”  es fa ressò de l’activitat solidària i en pro del salvament de vides que féu el cèlebre músic del Vendrell. A través de fotografies, objectes i records posa en relleu una de les facetes menys conegudes del compositor i músic català, l’anhel de pau i harmonia entre els homes del món.

Pau Casals és un referent de la música mundial i un símbol de la pau. Va destacar pel seu compromís amb la democràcia, la llibertat i la solidaritat. Una mostra d’aquesta solidaritat va ser el concert que va oferir el 19 d’octubre de 1938, al Gran Teatre del Liceu en benefici de les víctimes de la guerra i dels bombardejos. Aquest concert, en el qual interpretà L’Atlàntida, fou el seu últim concert a Catalunya abans de marxar a l’exili.

En el 75è aniversari d’aquell concert, el Gran Teatre del Liceu tornarà a escoltar L’Atlàntida, la composició de la qual s’estén al llarg de mig segle: des de la primera idea que aflora en Manuel de Falla pels volts del 1926 fins a la “versió de Lucerna” definitiva, que signa Ernesto Halffter l’any 1976 que té el seus origen en el poema èpic de Jacint Verdaguer, premi especial dels Jocs Florals de Barcelona del 1877 i obra de referència de la Renaixença.

El CRAI Pavelló de la República ha col·laborat en aquest merescut homenatge al músic català amb la cessió de dos cartells de la nostra col·lecció:

Infants: el feixisme us llença bombes, Catalunya us ofrena joguines i

Barcelona:  XIV festival de la Societat Internacional de Música Contemporània….

Us recordem que al nostre fons d’arxiu podeu trobar documentació sobre la figura de Pau Casals i l’exili.

Les persones interessades en l’exposició poden concertar una visita guiada al Liceu que inclou la mostra, o bé han de contactar amb el Memorial Democràtic, o trucar al telèfon 93 567 17 00.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.