Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

El manuscrit d’Argelers

Deixa un comentari

Ens agradaria presentar-vos un llibre molt especial que ha estat catalogat a la nostra biblioteca. Es tracta de El Manuscrit d’Argelès-sur-Mer, de Pietat Roig Miralles, que reprodueix el diari d’un refugiat català, en Mariano Roig, conegut a L’Aldea, el seu poble natal, com Mariano ‘el barber’, el seu ofici, que serveix per reconstruir la història de les lluites per la supervivència dels refugiats.

El relat parteix d’un descobriment de fa només uns anys a Paziols (França) del diari que el Mariano va escriure al camp de concentració d’Argelers-sur-Mer, a França, i que serveix a la seva filla Pietat, professora a Tarragona, per reconstruir la història de la seva família i, alhora, dels refugiats en general. Va ser trobat al fals sostre d’una casa, una antiga barberia que havia comprat un matrimoni anglès per habilitar-la com a habitatge.

El llibre, amb gran valor documental i sentimental, es pot llegir com una història o una novel·la, del dia a dia d’en Mariano al camp, on narra les seves vivències, els seus sentiments…

El diari manuscrit ha estat reproduït de manera facsímil i conté dibuixos, cartes, trossos de dietari i apunts de salut. Isabelle Wibratte i Marie Neige Rivière, filles de republicans espanyols al Rosselló i promotores d’activitats socials divulgatives en relació a l’exili republicà espanyol, escriuen a la part introductòria del llibre i Reginald & Loïs Wincott, propietaris de la casa, a la teulada de la qual es va trobar el manuscrit, també hi tenen una intervenció. Els textos estan escrits en català, castellà i francès.

Us en recomanem la seva lectura i us mostrem, a tall d’exemple alguns dels curiosos dibuixos que il·lustren les pàgines d’aquesta meravellosa obra!

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.