Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

40 anys de la mort de Salvador Puig Antich

Deixa un comentari

El 2 de març de 1974, a les nou quaranta hores, a la presó Model de Barcelona va ser executat per garrot vil Salvador Puig Antich, membre del MIL (Moviment Ibèric d’Alliberament). Tenia 26 anys. El règim franquista l’havia acusat de ser el responsable de la mort del sotsinspector Franciso Anguas Barragán.

S’ha escrit molt sobre aquesta història i sempre hi ha un punt clau: la passivitat amb que van reaccionar les principals forces antifranquistes i les classes influents de la societat catalana.

Quatre anys abans van haver-hi mobilitzacions arreu contra les penes de mort a sis militants d’ETA en el procés de Burgos. Van aconseguir que les penes fossin commutades gràcies a aquesta pressió. A Salvador i als seus camarades del MIL, no els va succeir el mateix. Ells eren revolucionaris anticapitalistes. Hem de recordar que el MIL nasqué com un grup específic de suport a les lluites i fraccions del moviment obrer més radical de Barcelona sota la influència, entre d’altres, del maig del 68.

Cal fer justícia a la història i reconstruir críticament aquells anys.

L’escriptor Jordi Panyella ha escrit Salvador Puig Antic, cas obert llibre on, a partir de nous testimonis, mostra les irregularitats del judici de Puig Antich i revela que el sumari va ser alterat perquè es van fer desaparèixer proves clau que podrien haver evitat la pena de mort.

Actualment, hi ha en procés una querella criminal a l’Argentina per genocidi i crims contra la humanitat comesos a l’estat espanyol entre el 1936 i el 1977, amb més de 150 denúncies, que inclouen els casos de Puig Antich, i els cinc darrers afusellats el 1975, militants d’ETA i del FRAP. És la iniciativa legal més sòlida contra la impunitat del franquisme que hi ha hagut mai.

Al CRAI Biblioteca de la República podeu trobar documentació sobre les accions polítiques i armades del Movimiento Ibérico de Liberación i les seves relacions amb altres grups llibertaris durant els darrers anys del franquisme al Fons MIL que forma part del nostre arxiu. També trobareu al catàleg un gran nombre de monografies sobre la història d’aquesta organització política i dels seus militants així també el fons personal Salvador Puig Antich, amb un recull de premsa, correspondència, documents relacionats amb la seva detenció, judici i execució, poemes i documents dedicats a ell.

Precisament ahir, el diari El País va publicar al seu Quadern dos articles (Mala consciència antifranquista i Puig Antich, cas obert) amb reproduccions de fotografies i cartells del nostre fons.

Us recordem que la Comissió 40 anys de l’assassinat de Puig Antich organitza tota una sèrie d’actes en record del Salvador .

Si voleu llegir més no us perdeu l’article d’Albert Planas i Serra que serà presentat demà en un acte d’homenatge a Olot.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.