Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

Inaugurada l’exposició “300 onzes de setembre. 1714-2014” al Museu d’Història de Catalunya amb la col·laboració del CRAI Biblioteca Pavelló de la República

Deixa un comentari

1300_11sAhir es va inaugurar al  Museu d’Història de Catalunya  una exposició commemorativa del tres-cents aniversari del 1714 que porta per títol 300 Onzes de setembre. 1714-2014 amb la col·laboració del comissariat del Tricentenari.

L’exposició recull la visió de la història del catalanisme, el record i les polítiques de la memòria seguint el fil dels fets del 1714. Planteja un recorregut que comença introduint el visitant a l’escenari del setge de la Barcelona de l’onze de setembre de 1714. A partir d’aquí, s’inicia un interessant itinerari, amb recursos audiovisuals, escenografies i recreacions, des de l’endemà de la desfeta, passant per les primeres mostres de resistència a l’opressió borbònica i de reivindicació del passat nacional. Fins arribar al període de recuperació i reivindicació de la memòria al llarg del segle XIX, amb les manifestacions polítiques, literàries, periodístiques i artístiques que, tret del període de prohibició durant la dictadura de Primo de Rivera, conduiran a la plenitud de la commemoració i la popularització en tot el país amb la República. La posterior repressió del règim franquista abocarà a la clandestinitat totes les celebracions, les quals es reprendran amb força a la fi de la dictadura, amb les grans diades de 1976 i 1977.

La mostra es clou amb la mirada a l’actualitat: el caràcter popular de l’Onze de Setembre, i especialment la multitudinària diada del 2012 i la via catalana del 2013 que també hi són presents.

El CRAI Biblioteca Pavelló de la República  ha deixat nombrós material  original del seu fons: monografies, opuscles, cartells, segells, paper moneda i fulls volants com : el cartell Catalans 11 de setembre de 1714-1938 ,  el paper moneda de Moià de 25 cts, i els segells de 5 cts. de Rafael Casanova de Vinebre de l’any 1937.

La podeu visitar  fins al 28 de setembre de 2014.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.