Inaugurada l’exposició “300 onzes de setembre. 1714-2014” al Museu d’Història de Catalunya amb la col·laboració del CRAI Biblioteca Pavelló de la República

1300_11sAhir es va inaugurar al  Museu d’Història de Catalunya  una exposició commemorativa del tres-cents aniversari del 1714 que porta per títol 300 Onzes de setembre. 1714-2014 amb la col·laboració del comissariat del Tricentenari.

L’exposició recull la visió de la història del catalanisme, el record i les polítiques de la memòria seguint el fil dels fets del 1714. Planteja un recorregut que comença introduint el visitant a l’escenari del setge de la Barcelona de l’onze de setembre de 1714. A partir d’aquí, s’inicia un interessant itinerari, amb recursos audiovisuals, escenografies i recreacions, des de l’endemà de la desfeta, passant per les primeres mostres de resistència a l’opressió borbònica i de reivindicació del passat nacional. Fins arribar al període de recuperació i reivindicació de la memòria al llarg del segle XIX, amb les manifestacions polítiques, literàries, periodístiques i artístiques que, tret del període de prohibició durant la dictadura de Primo de Rivera, conduiran a la plenitud de la commemoració i la popularització en tot el país amb la República. La posterior repressió del règim franquista abocarà a la clandestinitat totes les celebracions, les quals es reprendran amb força a la fi de la dictadura, amb les grans diades de 1976 i 1977.

La mostra es clou amb la mirada a l’actualitat: el caràcter popular de l’Onze de Setembre, i especialment la multitudinària diada del 2012 i la via catalana del 2013 que també hi són presents.

El CRAI Biblioteca Pavelló de la República  ha deixat nombrós material  original del seu fons: monografies, opuscles, cartells, segells, paper moneda i fulls volants com : el cartell Catalans 11 de setembre de 1714-1938 ,  el paper moneda de Moià de 25 cts, i els segells de 5 cts. de Rafael Casanova de Vinebre de l’any 1937.

La podeu visitar  fins al 28 de setembre de 2014.

Aquesta entrada s'ha publicat en Exposicions, Notícies d’actualitat i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s