Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

“Queretes: la col·lectivització d’un poble aragonès durant la Guerra Civil (1936-1939)” nova edició en català amb la col·laboració del CRAI Biblioteca Pavelló de la República

Deixa un comentari

queretesAquests dies s’està presentant el llibre “Queretes: la col·lectivització d’un poble aragonès durant la Guerra Civil espanyola, 1936-1937″, una obra clàssica sobre el col·lectivisme llibertari a Aragó durant la guerra, que ha estat traduïda al català, editada per Artur Quintana i Carles Terès, amb pròleg del també historiador Julián Casanova i publicada  per  l’Associació  Cultural del Matarranya.

El fenomen de les col·lectivitzacions com a institucions inspirades en els principis anarcosindicalistes és un dels temes més poc estudiats de la Guerra Civil. Malauradament, el franquisme havia esborrat qualsevol  indici que tingués a veure amb l’anarquisme i les col·lectivitats. Precisament per aquest  fet, l’obra d’Encarnita i Renato Simoni, autors de l’original “Cretes. Autogestione nella Spagna republicana (1936-1938)“, és tan important per entendre aquest  fenomen històric.

Com ens recorda Julián Casanova al pròleg, l’estudi té el mèrit de ser el pioner  en l’àmbit de les col·lectivitzacions i també pel que fa al tractament de la història  local.

La col·lectivitat, el somni del comunisme llibertari, començaria a ser una realitat a la població de Queretes a partir  de la primera quinzena d’agost de 1936: els béns dels insurrectes seran col·lectivitzats i la moneda serà substituïda per vals emesos pel Comitè. Una experiència  revolucionària  que  començaria a dissoldre’s  un any més tard, l’agost del 1937, encara que durarà fins el desembre.

La  descripció  de  l’organització del treball, l’autogovern al poble i a la comarca,  la vida social, el nou paper de les dones i la presa de consciència entre els més joves són aspectes de particular atenció.

El 2 d’abril  del 1938,  Queretes va ser ocupat per l’exèrcit franquista i s’hi van establir tropes italianes,  aquest va ser el final de l’experiència revolucionària.

El CRAI Biblioteca Pavelló de la República va col·laborar en el procés d’investigació dut a terme pels autors de l’obra.

El dia 1 d’abril a les 19:30h tindrà lloc la presentació a la Univesitat de Barcelona. Us hi esperem!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.