Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

Publicada una monografia sobre Ignasi Ponsetí Vives: la història d’un exiliat menorquí

Deixa un comentari

portada_llibre_ponsetíUna de les novetats editorials del passat Sant Jordi 2014 va ser el llibre “Ignasi Ponsetí Vives: el metge que curava fillets” de Josep Portella Coll (Ciutadella, 1955) que recupera la figura  d’un dels millors metges de la traumatologia moderna. Aquesta publicació és l’onzena biografia de refugiats republicans menorquins que es publica dins la col·lecció Llibres d’Exili, iniciada el 2010 per l’editorial Menorca Segle XX.

Ignasi Ponsetí  Vives (Ciutadella, 1914 – Iowa, 2009) era fill d’un rellotger; quan era petit la seva família es va traslladar a Mallorca i poc després a Barcelona, on estudià medicina per imposició del seu pare. Va acabar la carrera  dos dies abans de l’esclat de la guerra civil.

No milità en cap partit polític però simpatitzà amb Esquerra Republicana. Es va presentar voluntari com a metge i exercí al front en diferents  punts de Catalunya. Va marxar exiliat, primer a França i després, abans que esclatés la Segona Guerra Mundial, cap a Mèxic.

Hi ha una anècdota de la seva estança mexicana. Ponsetí va ser el metge que va certificar la mort de Trotsky després que Ramón Mercader atemptés contra ell.

L’any 1941 va marxar cap als  Estats Units on va exercir com a professor i investigador a la universitat hospital de Iowa. Allí és va especialitzar, com a metge traumatòleg, en la patologia dels peus i  desenvolupà una tècnica no invasiva per tractar els peus bots, emprada arreu del món.

Va morir als 95 anys mentre treballava al seu despatx. Enguany es compleix el centenari del seu naixement i diferents actes commemoraran aquest esdeveniment, tant a la seva Ciutadella natal com a diferents institucions d’ Iowa. La Ponseti International Association organitzarà el proper mes de juny un congrès a Barcelona en la seva memòria.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.