Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

Exposició “Memòria Cooperativa de la Barceloneta” amb la participació del CRAI Biblioteca Pavelló de la República

Deixa un comentari

barceloneta_expFins al dia 8 de juny encara teniu temps de veure l’exposició “Memòria Cooperativa de la Barceloneta” sobre la història del moviment cooperatiu en aquest barri de la ciutat de Barcelona.

És un recorregut textual, gràfic i audiovisual que convida a conèixer la cultura d’ajut mutu i d’autogestió col·lectiva que les cooperatives de consum van desenvolupar al barri des de finals del segle XIX.

El recorregut comença amb una panoràmica del cooperativisme històric a Catalunya i Barcelona. Tot seguit, les cooperatives de consum són emmarcades en el context d’un barri obrer com la Barceloneta, atravessat pel conflicte social i articulat en una constel·lació d’espais proletaris autònoms. Després es dóna pas a les històries de les seves principals societats La Fraternitat, El Segle XX, La  Modèstia, La Joventut Pescadora, el Centre Cooperatiu de Pescadors i Nostra Senyora de Montserrat. També es posa sobre la taula quina fou la sort de les cooperatives sota la dictadura franquista i la Transició. Finalment, s’obre la finestra de l’actual recuperació de la memòria, el patrimoni i les pràctiques cooperativistes.

L’exposició, d’entrada lliure, la podem visitar en un centre cultural de titularitat pública, la Casa de la Barceloneta 1761. Promou el projecte el Grup de Recerca de la Memòria Cooperativa de la Barceloneta, gestionat per l’Associació Cultural La Professional. Compten amb el suport de  la Federació de Cooperatives de Catalunya.

Memòria Cooperativa de la Barceloneta és un projecte de recerca sobre les antigues cooperatives obreres del barri que s’ha basat en la recuperació i enregistrament de la memòria viva i en l’exploració de l’extens fons documental i fotogràfic conservat a l’Arxiu Popular de la Barceloneta, entre d’altres arxius.

El CRAI Biblioteca Pavelló de la República ha participat amb la cessió de dos dels cartells del nostre fons:

Des del nostre blog us animem a visitar-la: no us la podeu perdre!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.