Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

Exposició universal de Barcelona de 1929 al CRAI Biblioteca Pavelló de la República

Deixa un comentari

El passat més de maig es va celebrar el 85é aniversari de la inauguració de L’Exposició Internacional de Barcelona. Tingué lloc del 20 de maig de 1929 al 15 de gener de 1930 a aquesta ciutat, concretament a la zona de la muntanya de Montjuïc, i va ocupar una superfície de 118 hectàrees, amb 40 palaus i pavellons amb un cost de 130 milions de pessetes. Havia de servir per donar a per donar a conèixer els nous avenços tecnològics i projectar la imatge de la indústria catalana a l’exterior.

El rei Alfons XIII va fer la inauguració oficial, el dia 19 de maig, on també hi va assistir el dictador, Miguel Primo de Rivera i altres personalitats del món de la política, l’economia i la cultura catalanes, encapçalats per l’alcalde Darius Rumeu i Freixa, baró de Viver.

L’exposició va originar un canvi important a la ciutat, deixant nombrosos edificis i instal·lacions que han esdevingut emblemes de la ciutat, com el Palau Nacional, la Font Màgica, el Teatre Grec, el Poble Espanyol i l’Estadi Olímpic.

Malgrat que a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona es conserva el fons gràfic de l’exposició al CRAI Biblioteca Pavelló de la República tenim també documentació d’arxiu sobre l’esdeveniment. Concretament al Fons de Documents Històrics que recull documentació d’institucions polítiques, econòmiques, religioses, militars i culturals i d’organitzacions polítiques, sindicals, socials i culturals de Catalunya i la resta de l’Estat espanyol des del 1850 fins al final de la Guerra Civil.

Us mostrem unes imatges on podeu veure diferents tríptics informatius, tots amb un cuidat disseny i que resulten molt interessants.

Podeu trobar per exemple el del Palau de l’Agricultura, actualment conegut com a “Mercat de les Flors” i ara ocupat per la Ciutat del Teatre, el “mapa recuerdo” de l’exposició, el de l’estadi, el del Poble Espanyol i el que ens ha cridat més l’atenció és el tríptic de  la  Compañía General de Asfaltos i Portland “Asland”, que tenia la seva seu al Passeig de Gràcia número 45 de Barcelona.

En aquest apareixen tot de dades de la ciutat de Barcelona útils per al turisme com poden ser la seu d’oficines de turisme, agencies de viatge (Marsans, Catalonia), tranvies, autobusos, metros i funiculars, edificis públics com la Universitat de Barcelona, seveis públics, com neteja botes, els quartelillos de bombers, hotels (Continental, Regina, Florida), restaurants “típics” (Can Culleretes o el Porta Coeli), cerveceries (Versalles o la Moritz), bars i granges, teatres (Odeón, Triunfo, Apolo), cinemes (Capitol, Rialto, Fémina), music halls i cabarets, camps de futbol, frontons i fins hi tot les places de braus. Hi ha també una relació de consultats i, és clar, de tots els palaus i pavellons.

Al tríptic finalment ens pregunten: “Quiere usted abarcar con la vista toda la Exposición desde un punto céntrico y cómodamente accesible? L’ascensor del Pavelló de la Asland pujava fins a una plataforma a 50 metres d’alçada i des d’allí es podia gaudir d’una vista panoràmica immillorable de l’exposició!

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.