Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

“Numax-Fagor-Plus” obra de teatre al Festival Grec amb participació del CRAI Biblioteca Pavelló de la República

Deixa un comentari

Numax-Fagor-Plus obra de teatre dirigida per Roger Bernat i una producció d’Elèctrica Produccions, el Grec 2014 Festival de Barcelona i el Kunsten Festival Des Arts (Brussel·les), es presenta el proper dia 10 de juliol al Museu d’Arqueologia a Montjuïc.

És un muntatge que recrea un dels moments clau de les lluites obreres a la Barcelona del final dels anys setanta: el que van protagonitzar els treballadors i treballadores de la fàbrica barcelonina d’electrodomèstics Numax i el posa en relació amb l’experiència dels de Fagor electrodomèstics de Mondragon d’avui dia.

L’any 1979, després de dos anys i mig d’autogestió, amb assemblees, discussions i mobilitzacions, els treballadors de Numax decideixen abandonar l’empresa i anar a l’atur. L’ any 2013, 34 anys més tard, la cooperativa basca d’electrodomèstics Fagor tanca les portes i deixa els seus treballadors al carrer.

num

Aquesta experiència d’autogestió protagonitzada pels empleats de la fàbrica d’electrodomèstics en resposta als intents de tancament dels empresaris, és coneguda perquè el cineasta Joaquim Jordà Català en va fer un film, Numax presenta (1980).

L’obra reconstrueix la història de Numax amb una única performer, Núria Martínez-Vernis, i amb els mateixos espectadors, que es converteixen en protagonistes de la funció recreant les assemblees i reunions dels comitès d’obrers. Mentrestant, a la pantalla s’alternen els treballadors que apareixien al film de Jordà i els de la cooperativa Fagor, que es van quedar al carrer l’any passat i que han col·laborat també en aquest projecte escènic parlant sobre les seves experiències i impressions davant d’una càmera.

A l’espectacle està previst també posar a disposició dels espectadors documentació diversa d’ambdues fàbriques amb la voluntat que ajudi a complementar i a entendre aquestes experiències.

S’han reproduït alguns documents que es troben en el nostre fons d’arxiu, relacionats amb les lluites dels treballadors de Numax, com el cartell:

Defiende tu puesto de trabajo [Material gràfic] : por los despidos de Roca, Numax, Descasa, Cetesa : por la readmisión despedidos, libertad sindical, contra el despido libre : dia 14 a ls 7 h. de la tarde, Palacio de Deportes… / os convocan CNT, UGT, USO… [et al.]

o els documents del Fons FV Sèrie Fulls Volants del CRAI Biblioteca del Pavelló de la República relatius a aquesta empresa.

Us animem a veure l’obra i esperem que us agradi!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.