Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

Inauguració de l’exposició “Helios Gómez. La revolució gràfica” al MUME amb participació del CRAI Biblioteca Pavelló de la República

Deixa un comentari

invitacio electronica HELIOSDemà, dissabte dia 12 de juliol de 2014, s’inaugura l’ exposició de l’artista Helios Gómez (Sevilla, 1905-Barcelona, 1956) al Museu Memorial de l’Exili (MUME) a la població empordanesa de La Jonquera.

 Helios Gómez pertany a una  generació d’artistes d’entreguerres molt compromesa amb les causes polítiques i socials. Conegut pels seus treballs en el camp del disseny i la publicitat, trobem el seu art a capçaleres de diaris, cartells militants i il·lustracions publicades a la premsa. Va destacar també en altres tècniques com el dibuix, l’aquarel·la i la pintura mural.

Va compaginar la seva feina amb una intensa militància política. Les seves idees el van portar  camí de l’exili durant la dictadura de Primo de Rivera. Va estar a París i després a Brussel·les, Amsterdam, Viena i la URSS. Finalment es va instal·lar a Berlín on va col·laborar amb diverses publicacions. En acabar la dictadura, l’any 1930, va anar a Barcelona on col·labora amb revistes com L’Opinió, La Rambla, La Batalla, L’Hora, Nueva España, Mundo Obrero y El Mono Azul. L’any 1936 participa en la creació del Sindicat de Dibuixants Professionals de Catalunya, organisme impulsor del cartellisme militant durant la Guerra Civil espanyola. El mes de juliol del mateix any lluitarà per la defensa de la ciutat de Barcelona a les barricades..

Després de la derrota republicana l’any 1939 es refugia a França on serà internat a camps de concentració. Torna a Barcelona i a causa de la seva activitat política clandestina va ser arrestat en diverses ocasions i tancat a la presó Model de Barcelona, on pintà un oratori conegut amb el nom de La Capilla Gitana i composà un corpus poètic. No va ser alliberat fins al 1954, i va morir dos anys més tard.

En aquesta mostra podrem veure nombrosos dibuixos de l’artista, com els dels àlbums  Días de Ira (Berlin, 1930), Revolución Española (URSS, 1933), i Viva Octubre (Brussel·les, 1936), llibres il·lustrats, diaris i material fotogràfic inèdit.

També és projectarà el documental biogràfic produït per l’ IVAM valencià.

Aquesta exposició l’organitza l’Associació Cultural Helios Gómez, fundada el 1998 per Gabriel Gómez, fill de l’artista, i la historiadora Caroline Mignot. S’encarreguen de promoure la vida i obra de l’artista i de preservar el seu llegat documental i artístic.

El CRAI Biblioteca del Pavelló de la República manté una molt bona relació amb la fundació i són nombroses les vegades que hem col·laborat plegats. A tall d’exemple direm que el llibre Helios Gómez, la revolución gráfica,  en el qual es basa aquesta exposició, va ser editat utilitzant material del nostre fons.

 La podeu veure fins al 9 de novembre de 2014. No us la perdeu!

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.