Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

“Federica Montseny: Primera ministra electa en Europa” el nou llibre d’Antonina Rodrigo

Deixa un comentari

federicaLa nostra usuària i amiga Antonina Rodrigo ens torna a oferir una de les seves excel·lents biografies Federica Montseny. Primera ministra electa en Europa editada per Base. No és la primera vegada que l’autora escriu sobre aquesta figura emblemàtica del moviment anarquista i llibertari del segle XX.

Als anys seixanta, Antonina va entrevistar la Federica i ha dedicat molts anys a l’estudi de la seva persona. Aquest llibre  ofereix la visió més complerta de la vida d’aquesta dona, coneguda per la força de la seva oratòria, que va ser ministra de Sanitat i Assistència social durant el govern de Francisco Largo Caballero (setembre 1936-maig 1937) convertint-se en la primera dona que exercia aquest càrrec a l’estat espanyol i també a Europa.

Frederica Montseny es va exilià a França l’any 1939. El seu nom estava inclòs en les llistes negres franquistes que es van enviar al govern alemany i al regim de Vichy per la seva extradició. Va ser detinguda i empresonada però les autoritats no van accedir l’extradició sol·licitada per Franco.

L’autora ens descriu la seva activitat política en l’oposició antifranquista durant l’exili, la seva tornada a l’estat espanyol l’any 1977 i el seu darrer període a França, on va morir l’any 1994.

Antonina Rodrigo ha cultivat diversos gèneres literaris, però destaca per les seves biografies de personatges singulars com Federico Garcia Lorca, Margarita Xirgu, Salvador Dalí, Mariana Pineda, Maria  de Lejárraga, entre d’altres. Ha contribuït a donar conèixer el paper de la dona a la història contemporània espanyola, dedicant especial interès al tema reivindicatiu del paper de la dona durant la Segona República, la Guerra Civil i l’exili. . Les seves obres han estat traduïdes a diversos idiomes i ha rebut diversos premis com la Creu de Sant Jordi que li va atorgar la Generalitat de Catalunya l’any 2006.

Des del CRAI Biblioteca Pavelló de la República felicitem a l’Antonina per la feina feta i l’encoratgem a seguir investigant i publicant!

I com sempre… l’esperem a la nostra biblioteca!

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.