Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

Memòria Històrica: a la recerca de la fossa comuna del comissari Juli Martí Cristià

Deixa un comentari

juli_marti_fotoEl passat mes de juliol Eduard Martí i Valls va fer donació al CRAI Biblioteca Pavelló de la República de dos volums manuscrits amb la història del seu pare Juli Martí i Cristià (1 d’abril de 1893 – 11 de març de 1938).

Un 26 de desembre de 1936, Juli Martí va marxar de l’estació de França cap al front d’Aragó formant part de la Divisió Macià Companys, centúria Josep Sunyol. Tenia 43 anys i s’havia allistat com a voluntari, a la caserna d’Esquerra Republicana de Catalunya. Aquest episodi és un dels records que l’Eduard té del seu pare. Tenia 11 anys i va anar a acomiadar-lo.

En Juli és un dels milers de desapareguts que ha deixat la Guerra Civil espanyola. Han passat molts anys i la lluita dels seus familiars per trobar les seves despulles no ha cessat.

Una ploma estilogràfica i una màquina de fotografiar són els pocs records materials que l’Eduard conserva del seu pare junt amb la documentació que la seva mare va guardar del seu espòs. Entre aquesta destaquen les cartes que va enviar des del front i un diari que va escriure. La darrera carta la va rebre el 7 de març de 1938. Des d’aquell dia no en van saber res més. Mai no va constar a cap llistat de presoners dels camps de concentració de la zona franquista.

Després dels quaranta anys de dictadura van iniciar la recerca de la fossa comuna on podien estar les restes del pare. El manuscrit descriu totes les gestion fetes, per ara sense èxit.  El seu pare, l’heroi, continua enterrat en lloc desconegut per terres aragoneses.

Els dos volums van acompanyats d’un cd-rom amb una entrevista a l’Eduard on narra la història del seu pare i reclama el seu homenatge pòstum.

Josep Martí i Cristià (Llinars del Vallès, 1884–Barcelona, 1918), compositor, pianista, teòric i poeta fou un dels germans del Juli. El seu Fons personal es troba dipositat a la  secció de Música de la  Biblioteca de Catalunya des de l’any 2010.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.