Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

El CRAI Biblioteca Pavelló de la República recorda a Domenec Pastor Petit

Deixa un comentari

pastor_petitFa uns dies ens vam assabentar de la mort del nostre bon amic Domènec Pastor Petit (Hospitalet de Llobregat, 1927), historiador, escriptor i autor de més de 50 obres sobre espionatge. Tenia 87 anys.

Domènec era un dels màxims experts en espionatge a Europa, sobretot en temes relacionats amb la Segona Guerra Mundial i amb la Guerra Civil espanyola, però també en espionatge industrial i en  seguretat a les empreses. Va col.laborar habitualment en mitjans de comunicació i en revistes científiques i culturals o bé especialitzades en temes de seguretat.

Escriptor compromès i de sòlides conviccions democràtiques i pacifistes, catalanista i convençut antifeixista, es va iniciar en el món de l’espionatge l’any 1962 amb Espías en acción i va continuar amb una extensa bibliografia: Espies catalans, La Cinquena Columna a Catalunya, Hollywood respon a la Guerra Civil, Famèlica postguerra, Traïdors a Catalunya… La darrera obra que va publicar tenia apunts autobiogràfics: ‘Posta de sol sense lluna: memòries d’infantesa de la Guerra Civil’ de la que ja us vam parlar en un altre dels nostres posts.

El seu Diccionari Enciclopèdic de l’Espionatge constitueix una base documental d’extraordinari valor per al coneixement dels serveis d’intel·ligència a nivell mundial.

“Va viatjar moltíssim i va entrevistar molts espies alemanys, anglesos, nord-americans i, fins i tot del KGB, sobretot relacionats amb la Segona Guerra Mundial”, explica el seu germà Jordi Pastor Petit.

El seu inventari d’operacions encobertes de la Guerra Civil de 1936-1939, és un referent. Domènec va investigar a fons la xarxa d’espionatge franquista i va ser un dels primers a entrar als arxius de Salamanca, on va localitzar la documentació sobre l’SIFNE, la xarxa d’espionatge franquista que operava des de França i que va servir per interceptar vaixells carregats d’armes per als republicans, però també per bombardejar ciutats com Barcelona i Lleida. A la documentació, en bona part informes de la policia de Marsella, hi apareixien els noms de Josep Pla i Carlos Sentís. De fet, Domènec Pastor Petit va intercanviar correspondència amb Pla.

Podeu consultar el seu fons personal al CRAI Biblioteca Pavelló de la República. És especialment interessant per la correspondència amb multitud de personalitats del món de la política (Indira Gandhi, Carrillo, Ibañez Escofet, Montseny,  Tarradellas, Xirinacs, etc.), la cultura (Pla, Buero Vallejo, Cocteau, Espinàs, Espriu, Pedrolo, Sender, etc.) i l’espionatge. Podeu trobar també  materials del projecte de llibre Espias de la Guerra Civil, 1936-1939: informes originales de ambos bandos i materials utilitzats pels seus articles.

Des del nostre blog li rendim un sentit homenatge.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.