Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

La Mancomunitat de Catalunya als fons del CRAI Biblioteca Pavelló de la República

Deixa un comentari

Estem a punt d’acabar l’any i, des del CRAI Biblioteca Pavelló de la República, ens hem volgut sumar a la commemoració del centenari de la Mancomunitat de Catalunya.  El 6 d’abril de 1914 va quedar establerta aquesta federació de les quatre diputacions de Catalunya amb l’objectiu de «Recuperar la capacitat de la gestió administrativa de les antigues Corts Catalanes» .

Com a institució va contribuir a modernitzar el país, duent  a terme una important tasca de creació d’infraestructures de camins, ports, obres hidràuliques, ferrocarrils, telèfons, beneficència, cultura i sanitat.

Una de les seves principals fites era la de dotar tots els municipis d’una escola,  una biblioteca, telèfon i carreteres.

La seva tasca va quedar interrompuda l ‘any 1925 amb la dictadura de Primo de Rivera i no es va poder reprendre per la posterior guerra civil i dictadura franquista.

Al catàleg del CRAI podeu trobar nombrosa bibliografia sobre el tema buscant per la matèria Catalunya. Mancomunitat.

Al CRAI Biblioteca Pavelló de la República tenim, en els nostres fons d’arxiu, abundant documentació del període. Us en volem mostrar un tast amb aquesta galeria d’imatges on podeu trobar des de correspondència personal d’Enric Prat de la Riba, que en fou president, documentació relativa a una iniciativa per augmentar el rendiment agrícola ( concurs per a la millora d’aviram i conills), un cartell amb mesures per evitar la grip, documents relacionats amb la introducció de millores tecnològiques, de serveis i educatives, etc.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Us recordem -per si voleu ampliar la informació- que en un altre post del nostre bloc us vam parlar de la cessió de material del nostre fons als nostres companys de la Biblioteca de Medicina per a una exposició sobre l’obra sanitària que es va dur a terme durant el període de la Mancomunitat.

.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.