Els Quàquers i la Guerra Civil espanyola

Avui us volem parlar de la Societat Religiosa d’Amics, coneguda pel nom que es dóna als seus membres: Quàquers i la seva relació amb la Guerra Civil espanyola.

La Societat Religiosa d’Amics, va ser creada a mitjans del segle XVII a Anglaterra. Tingué congregacions arreu del món però, sobretot, arrelà fortament als Estats Units. Els seus membres postulen que Déu pot ser experimentat sense mediació de pastors ni sagraments, i són anomenats quàquers (els que tremolen) per la mofa d’un jutge quan un dels seus principals pensadors,  George Fox, va citar “i que tremolin amb la meva paraula” referint-se a Déu.

El seu objectiu era lluitar pel compliment dels drets humans, per les reformes socials, posicionant-se en contra de l’esclavitud i contra l’analfabetisme, a més d’intentar esmenar les conseqüències de les guerres. Aquest darrer punt és el cas que ens ateny. Es van vincular amb la tasca assistencial  a la població més vulnerable durant la Guerra Civil espanyola, de forma desinteressada i des d’una posició política neutral, renunciant al proselitisme i creant una xarxa estructurada d’acollida a la població refugiada, tenint un paper molt important, per exemple, en la constitució de la Comissió Internacional per l’Ajuda dels Nens Refugiats.

Aquest és un tema poc tractat a nivell historiogràfic. A tall d’exemple podeu buscar informació al  catàleg del CRAI de la UB on, fins hi tot, trobareu una revista L’Écho des amis i també a la tesi doctoral de Rosa Serra Sala sobre l”Ajuda  humanitària dels quàquers als infants de Catalunya durant la Guerra Civil 1936-1939“.

Dins els fons d’arxiu del CRAI Biblioteca Pavelló de la República trobareu el  Fons personal de Domènec Ricart i Grau, col·laborador i Amic quàquer català que durant la Guerra Civil espanyola s’incorporà al Servicio Internacional de los Amigos Cuáqueros organitzant les cantines i ajudant els nens refugiats. Marxà a l’exili el 1939 continuant la tasca dels quàquers, organitzant colònies i tota mena d’ajut als refugiats.

En aquest fons hi ha documents relatius a les seves tasques com a director d’organització del  Servicio Internacional de los Amigos Cuáqueros (1936-1939) i de les seves tasques  a les Cantines de Catalunya (1936-1939) o  com a enviat per la Comissió d’Ajut als Infants espanyols refugiats a França o documents relacionats amb la seva feina de mestre a Anglaterra (1942-1947), correspondència, etc.

Al fons personal de Josep M. Trias i Peitx (Barcelona, 1900 – Sant Miquel de Cuixà, Conflent, 1979) també hi ha documentació relacionada amb el tema. Trias i Peitx fou un polític nacionalista català exiliat a París el 1939, on fixà la seva residència, i, a través dels quàquers, ajudà els emigrats.

Us deixem amb unes quantes imatges d’aquests fantàstics fons!

 

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Aquesta entrada s'ha publicat en Fons d'arxiu, Franquisme, Guerra Civil espanyola, La Biblioteca difon el seu fons i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Els Quàquers i la Guerra Civil espanyola

  1. Biblioteca ha dit:

    Afegim una informació adicional que ens ha enviat una usuària nostre: a la biografia “Margalida Comas Camps (1892-1972) científica i pedagoga”, escrita per Maria Ángeles Delgado, en els capítols dedicats a la La Guerra Civil (1936-1939) i l’exili a Anglaterra (1939-1972) s’explica la col·laboració de Margalida Comas amb el quàquers i la seva participació en el Basque Children Committee (p. 109-125).

    M'agrada

  2. Paka Martínez Serra ha dit:

    M’agradaria saber més sobre els quaquers, tot i així, amb el que acabo de llegir ja m’hi sento

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s